Външният натиск от ГЕРБ отсега нататък ще бъде тотален, включително и дискредитиране. Това заяви пред медии в Народното събрание лидерът на БСП Сергей Станишев по повод парламентарните избори догодина и работата на новото Изпълнително бюро на партията в подготовка на предизборната кампания на червените.

„ГЕРБ виждат в нас основния опонент, алтернатива на себе си”, допълни още социалистът и се закани, че Коалиция за България ще покаже „голям хъс”, тъй като основната й задача било спечелването на изборите и нов управленски мандат от догодина.

След първото заседание на новото Изпълнително бюро на червената партия, Станишев увери, че разполага със „силен екип, благодарение на който опасността БСП да бъде маргинализирана е избегната”.

Лидерът на социалистите засегна и темата за течащата кампания по набиране на подписи с искане за референдум по съдбата на АЕЦ „Белене”. Станишев подчерта, че инициативата „върви добре”, но има страх у хората да дадат данните – мнение, изразено още миналата седмица, когато стана ясно, че подписката за „Белене” излиза на улицата. Социалистите се надяват да съберат повече от необходимите 500 000 подписа за свикване на национален
референдум.

Сергей Станишев изрази силно възмущение от коментираното поскъпване на цената на природния газ по искане на "Булгаргаз" с 15-16% - това според него било прекалено. "В тази връзка чрез парламентарния контрол Коалиция за България ще търси отговори от премиера и министър Делян Добрев какво става с новия газов договор с Русия, за който се говори от година, и защо, след като имало споразумение с Москва, цената на тока и на газа непрекъснато скачат", допълни още председателят на БСП и определи като нередно обвързването на доставките за
синьото гориво за България с проекта "Южен поток".

В заключение на "пледоарията" си за различните провали в политиката на ГЕРБ Станишев заяви, че правителството източва държавните предприятия и много от тях ще бъдат приватизирани от близки до управляващите. Лидерът на социалистите прогнозира също така, че ГЕРБ ще остави 5 млрд лева дълг след края на мандата си.