Само за месец – от април до май – броят на българите готови да гласуват за нова политическа сила е намалял наполовина – от 31% на 15%. Данните са от национално представителен сондаж на Националния център за изучаване на общественото мнение.

Според социолозите резултатите от проучването в периода между 23 и 30 май отчитат най-ниския дял на избирателите, желаещи да подкрепят нова партия от март миналата година до сега.

Сред онези, които искат да видят такава формация в политическия спектър, има най-много българи в активна възраст и високообразовани гласоподаватели от големите градове. В тази група преобладават граждани с центристки политически възгледи. Към алтернатива обаче са по-склонни да се обърнат избирателите с дясноцентристки нагласи, отколкото онези в ляво от центъра.

Една трета от респондентите симпатизиращи на партията, която ще регистрира на 1 юли бившият еврокомисар Меглена Кунева, определят политическите си възгледи като центристки. По 13% от хората, които биха гласували за новата формация, се самоопределят като десни или леви. За „България на гражданите” биха дали гласа си най-вече по-високо образованите и заможни българи на възраст между 40 и 50 години. 

Според проучването на НЦИОМ повече от две трети от българите не виждат необходимост ГЕРБ, която остава водеща политическа сила година преди парламентарните избори, да търси коалиране с друга партия. Според социолозите коалициите не са харесван управленски модел за по-голямата част от избирателите у нас.

Респондентите определят като най-подходящи политически партньори на ГЕРБ България на гражданите и СДС – по 9% за двете формации. Само 5% от анкетираните смятат, че е възможно някакво партньорство между управляващите в момента и БСП.

Една четвърт от анкетираните гледат на ДПС като на подходящ партньор за социалистите. Мнозинството от техните симпатизанти обаче са на мнение, че партията на Кунева е по-подходяща. БСП и ГЕРБ са най-подходящи коалиционни партньори за привържениците на „България на гражданите”.