Създава се nова партия. На 1 юли ще бъде свикан учредителен конгрес, за да се даде старт официално на партията "България на гражданите". Това съобщи Меглена Кунева, председател на едноименното гражданско сдружение.

„Гражданите загубиха окончателно доверието си в институциите, в България се води студена гражданска война”, смята Кунева. Според нея „политическият картел умишлено подклажда омраза и противопоставяне на различни групи хора, а държавата иззема личното ни пространство”.

Бившият кандидат-президент определи "България на гражданите" като проект на хората, които не искат да живеят в две Българии - на олигарсите и на излъганите, а искат да живеят в една България - на хората с права.

На среща с приварженици на сдружението бе представена учредителната декларация на бъдещата политическа формация. Тя предвижда "България на гражданите" да е нова дясна демократична партия, която да бъде алтернатива на политическото статукво.

Прошко Прошков, бивш кандидат-кмет на София, който напусна ДСБ и се присъедини към сдружението, заяви от своя страна, че партиите в България „играят театър, в който ние сме зрители и в същото време заложници. Това е нова десница отвъд прехода, базирана на изстрадани ценности, а не на клишета, етикети и заклинания”, коментира още той.

Меглена Кунева обяви сдружението си в края на миналата година, непосредствено след загубата в надпреварата за президентския пост. Тогава тя подчерта, че няма намерение да създава лидерска партия, а „сдружение на демократично мислещите хора”.