Депутатите изненадващо намалиха глобата за водачи, които шофират автомобил без застраховка "Гражданска отговорност". Това стана по предложение на Димитър Байрактаров от „Патриотичния фронт”.

Санкцията, която досега беше 400 лева, ще стане 250 лева.

Депутатите днес работиха до късно, за да гласуват окончателно Кодекса за застраховането.

От януари Гражданска отговорност ще може да се сключва онлайн и без електронен подпис, а "зеленият стикер" ще пристига по куриер.

Валентин Пашов е инструктор и знае, че правилата на пътя са важни. Плаща застраховката си на вноски. Пресмята, че при онлайн ще избегне посредника, но четири пъти ще чака стикери по куриер.

Опасява се още, че служебното отписване на колите без застраховка може да вкара в капан и редовни шофьори.

„Като вляза в болница, естествено, че колата няма да е в движение. В този случай нито ми е до застраховки и тогава какво става - ликвидират те в КАТ”, обясни той.

Преди служебното отписване собственикът на колата ще получи писмо от гаранционния фонд и ако до две седмици не сключи нова полица, ще остане без регистрация.

„Няколко дни преди да му изтече „Гражданската” трябва да си направи нова, за да не попадне в списъка с автомобилите, които ще бъдат служебно заличени”, уточни Делян Добрев от ГЕРБ.

Депутатите решиха регистрацията да се подновява също автоматично след сключване на застраховката.

Мартин Димитров от РБ даде пример с негови приятели в чужбина, които имат кола в България, която държат в гараж и ползват веднъж на 2 години. „Казаха ми: Бихме искали като се върнем, плащайки „Гражданската отговорност”, веднага да можем да си ползваме автомобила, а за периода, в който ни няма и не го ползваме, да не се налага да плащаме”, обясни той.

Възстановяването ще става или с представяне на валидна полица или с подаване на данните от гаранционния фонд.