Напрегнатият развой на събитията около Народното събрание провокираха държавния глава да направи коментар на случващото се в резултат на продължаващото близо две седмици обществено недоволство спрямо властта. Прессекретариатът на Росен Плевнелиев разпространи съобщение от негово име, според което най-голямото достойнство на протестите е техният мирен характер.

Ето и целия коментар от „Дондуков” 2:

„Следя внимателно както протестите и техните искания, така и ясните призиви на организатори и участници да се запази тази толерантност и законосъобразност на протестите, която наблюдаваме досега. Най-голямото достойнство на протестите е техният мирен характер.

Протестиращите българи през изминалите 12 дни показват много ясно своята привързаност към демократичните ценности, към правилата на правовата държава и обществения ред. Призовавам всички граждани, желаещи да изразят своята позиция, да запазят протеста мирен и да не позволят исканията и енергията им да бъдат употребени от групи, които разчитат на агресивни прояви, за да се легитимират.”

Критика от червените

По-рано лидерът на социалистите Сергей Станишев разкритикува Плевнелиев - че в последните седмици не се държал като държавен глава, представляващ интересите на всички български граждани.

„Президентът може да има свои лични пристрастия, но по Конституция е длъжен да работи за стабилността на държавата и институциите. Би било погрешно в този момент да се започва война между институциите, която допълнително да ескалира напрежението. Готови сме да дадем шанс на президента да се държи като президент, да спазва Конституцията. По отношение на правителството президентът прекрачи определени граници. Не той е избирал правителство, за да снема доверие от него”, заяви Станишев пред медиите.

По думите му от БСП не били готови да подкрепят сега провокативно действие към институцията Президент, „защото това не работи в интерес на гражданите и нормалното развитие на политически процес”.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите