Началникът на кабинета на социалния министър напусна поста с лична молба, съобщиха от ведомството. На изхода от министерството обаче светна червената лампа на „детектора за бонуси”.

Оказа се, че в периода 2009 – 2011-а Димитър Марков е получил 15 275 лева допълнително материално стимулиране. От тях обаче върнал само 4070 лева, взети през миналата година. От министерството обаче не коментират дали това е причината той да напусне министерството, управлявано от Тотю Младенов.

От институцията отчитат още, че останалите й членове са били изрядни и са върнали бонусите в срока, даден от премиера Бойко Борисов. Те са на обща стойност 31 693 лева, като министърът не е получавал допълнителни възнаграждения под никаква форма за този период.

Нов заместник-министър

Още една промяна настъпи в екипа на Младенов. Със заповед на премиера Зорница Русинова беше назначена за заместник-министър на труда и социалната политика. Тя наследи поста от Деяна Костадинова, която беше назначена за секретар по социалните въпроси на президента Росен Плевнелиев.

Русинова ще координира дейността в сферата на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР), европейските програми и проекти, международната дейност на министерството и политиката на пазара на труда.

От юли 2009 година до сега тя заемаше длъжността главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти”. Преди това е заемала ръководни длъжности в Министерство на държавната администрация и административната реформа, Програма за развитие на Обединените нации и др.

Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения и магистър по българска филология, английски език и литература.