„На територията на цялата страна се провежда операция по отношение на криминалния контингент от издирвани лица”, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов пред народните представители от Комисията по вътрешна сигурност.

Той е категоричен, че МВР наблюдава криминогенната обстановка в страна и отрече престъпленията от последните дни да са заговор за дискредитиране на европредседателството.

„Наистина всяко едно особено тежко или свързано с насилие, със смъртни случаи, престъпление е притеснително. От анализа, който правим за всички тези случаи, не виждаме някаква последователност”, коментира той.

Той добави, че криминогенната обстановка в страната за МВР изглежда по един начин, а за гражданите – по съвсем друг, особено ако е представен от медиите в дадена посока и последователност.

По време на изслушването в Комисията за вътрешна сигурност директорът на Националната полиция комисар Христо Терзийски заяви, че за изминалата година се издирват общо 317 лица с мярка „задържане под стража”.

Сред издирваните има безследно изчезнали и лица с влезли в сила присъди, с наложена мярка „задържане под стража”, както и бегълци от затвори.

През 2017 г. 41 души са избягали от затворите.

По повод шесторното убийство в Нови Искър и разкритията, че извършител е издирваният от години Росен Ангелов, Терзийски заяви, че той е бил „ангажимент на структури извън МВР”.

По повод убийството на бизнесмена Петър Христов, Маринов заяви, че се проверяват абсолютно всички версии, като не се пренебрегва това, което пише в медиите.

Главният прокурор Сотир Цацаров поясни, че според събраните досега доказателства убийството на Петър Христов, както и опита за убийство на данъчен инспектор в София са планирани от дълго време.

Мерките за европредседателството

Маринов заяви, че на територията на страната има засилено полицейско присъствие, което е свързано с основните мероприятия по откриването на европредседателството у нас.

„Има заявени за провеждане 11 протестни мероприятия в различни точки на столицата. Предприети са мерки да не се проведат на едно и също място и по едно и също време, за да не се стигне до конфронтация между участниците в тях”, категоричен е Маринов.