В нарушение на Конституцията правителството на Бойко Борисов е реализирало споразумение със Световната банка преди неговата ратификация от Народното събрание, Това съобщи на пресконференция депутатът от Коалиция за България Румен Гечев.

От БСП изнесоха данни за "беззаконията и безобразията на ГЕРБ, в това число лично на Бойко Борисов и Цветан Цветанов". Според информацията, на 26 юли миналата година тогавашното правителство се съгласява да подпише споразумение със Световната банка за консултантски услуги за разработване на иновационни програми за периода 2014-2020 г. Споразумението се подписва още същия ден.

„Министерският съвет си позволява да се постави над Конституцията и да реализира споразумението преди неговата ратификация. От 26 юли 2012 г. правителството и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не си правят труда да придвижат споразумението в парламента. Споразумението започва да се реализира в нарушение на Конституцията и към момента са приведени почти 1 млн. лева към консултанта”, отбеляза Гечев.

Той уточни, че от БСП не се съмняват в професионалните качества и в авторитета на Световната банка - въпросът бил в това, че МС си е позволил да наруши Конституцията.
Чак сега от 27 септември тази година правителството на Орешарски придвижва споразумението в парламента, „т.е. сега ние трябва да се опитваме да оправяме бакиите и нарушението на Конституцията от миналата година”, коментира още социалистът.

ГЕРБ: Евтин пиар

ГЕРБ от своя страна не закъсня с отговора си на обвинението, определяйки думите на Гечев като евтин пиар.

„ЕК разчита да се изгради капацитет за следващия програмен период. Да се твърди, че има нарушаване на Конституцията, е евтин пиар”, каза на пресконференция бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов.

„Следва да се има предвид, че ако България нямаше полза от такова сътрудничество, правителството трябваше да ревизира и да не предлага подобна ратификация. Това лоби, и експертен капацитет, който получаваме от международните финансови институции, е гаранция за доверието, което получаваме по отношение на европейските фондове”, добави Горанов.

Отношение по темата взе и икономическият министър в кабинета „Борисов” Делян Добрев. Според него „изказването на БСП, ако не беше трагично, щеше да е изключително смешно”.

„Има няколко споразумения. Едното е рамково споразумение от 2012 година между МС и Световната банка. То е ратифицирано от НС. Посочено е, че допълнително ще бъдат включени договори между министерства и банката. При споразумението между МИЕТ и Световната банка се позволява да бъде сключено без допълнителното му ратифициране от парламента. Има и писма от ЕК, които посочват, че България следва да подпише споразумения с Европейската инвестиционна банка, Световната банка, за да се подготви за следващия програмен период.”, обясни Добрев.