Държавата с пореден опит да спре отлива на млади лекари - те вече няма да плащат за специализация. Сега медиците, които придобиват специалност, дават по 180 лв. на месец.

Светлозар Цветанов е абсолвент по медицина. Готви се за работа в Германия. „До днес се готвех да замина. След като научих за промяната в наредбата, вече се колебая”, сподели той.

Платената специализация обаче не отпада за всички. Д-р Кристина Кастрева ще продължи да плаща обучението си по неврология в Александровска болница. „За мен не е добре, нещата си остават същите. Специализацията си остава все така платена от мен и за моя труд няма възнаграждение, няма и трудов стаж, който да върви”, обясни специализантката в клиника по нервни болести.

Двойния стандарт се създава, защото промените влизат в сила от новата година и с първия випуск лекари на медицинската академия в София. „Наистина съжалявам, но не можем да върнем закона да действа със стара дата”, коментира зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Предстои промяна в медицинските стандарти за всички специалности, като в тях ще се запише, че за лечебни заведения, акредитирани да обучават, се изисква и наличието на специализанти. Освен това болниците ще плащат на специализантите поне заплатата на лекар без специалност, което е от 600 до 800 лв.

От Лекарският съюз обаче искат двойно повече. „С такива пари няма да задържим лекарите в страната. Трябва да имат заплата не по- малко от 1500 лв.”, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Само за последните месеци близо 600 млади лекари са напуснали страната ни.