Милиони евро по Програмата за развитие на селските райони са под риск заради бавните темпове, с които се усвояват парите. Това стана ясно на извънреден брифинг на ресорният министър Димитър Греков.

За първите 9 месеца на годината са усвоени не повече от 90 милиона евро, а над 270 милиона трябва да се платят до края на годината. От аграрното ведомство са получили и писмо от ЕК, в което Брюксел настоява за спешни действия и екшън план.

Комисията има забележки и по Техническата мярка на програмата, изискана е и подробна информация за 2 от медийните проекти, сключени по времето на бившият министър Мирослав Найденов. Става въпрос за скандалния случай с бившата пиарка на Агенцията по храните Кристина Спасова. С нейната фирма беше сключен договор за популяризиране на министерството в социалните мрежи. Със случая се зае и прокуратурата, от която министерството също ще поиска актуална информация.

За медийни дейности са договорени общо 28 милиона лева, част от които вече са разплатени със средства от държавният бюджет. Все още не е ясно обаче дали и кога ще бъдат възстановени от Брюксел.

Министър Греков представи и новото ръководство на ДФ „Земеделие” - начело на институцията застава Мирослав Николов. Честите рокади на върха на фонда бяха обяснени с трудна комуникация и скриване на важна информация от аграрното ведомство. Засега няма опасност от спиране на цялата програма, категорични са от министерството.

„Нямам притеснение по тези договори, те бяха проверени и от ОЛАФ, и от прокуратурата, и не смиля, че ще излязат каквито и да било нарушения”, коментира бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

По случая беше сезирана и прокуратурата, от която министерството също ще търси съдействие. От Фонд "Земеделие" са разпоредили спешна проверка на всички медийни договори.