България е поле на едно значително активизирано присъствие на Турция. Очевидно става въпрос за една политика, която днешната турска държава провежда към съседите. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” лидерът на БСП Михаил Миков.

Той отбеляза, че сред управляващите „има страх” да разровят чрез парламентарна комисия информацията от службите за евентуална намеса на Русия и Турция в българската вътрешна политика. Миков коментира, че двете страни са били събрани „малко изкуствено” заради конфликта помежду им, но „ако има някакви проблеми, те са с Турция”.

Той коментира, че притеснителното около новата партия ДОСТ на Лютви Местан са именно информациите за подкрепа от страна на турската държава.

Лидерът на БСП посочи, че отношенията между Анкара и ЕС също са обтегнати и съпроводените със заплахи искания за по-сериозно субсидиране на престоя на нелегални имигранти представляват предизвикателство, за справянето с което не е ясно дали евролидерите имат нужния капацитет.

Според него изпращането на войската по границата е добър ход, тъй като е ясно, че Гранична полиция не може да се справи сама, а командироването на служители на реда от вътрешността на страната води до повишаване на престъпността.

Миков коментира и спрените от премиера Борисов обществени поръчки за стотици милиони. Според него това е ясен сигнал, че в България няма върховенство на закона, защото един човек решава какво ще „пусне” и какво ще „спре”.

Той даде пример с почистването на Летище София, където поръчката датира от първия кабинет на ГЕРБ, спряна е по времето на Пламен Орешарски, съдът я е пуснал отново и по времето на „Борисов 2” премиерът обявява, че е прекратена. Според председателя на левицата, зад цялата процедура е името на бизнесмена Александър Сталийски.

Михаил Миков отбеляза, че ако фирмите със спрени поръчки не заведат дела, то става въпрос за явна договорка. Ако пък се стигне до съд, въпросът ще бъде „колко милиона ще струва на българските данъкоплатци съмнението на премиера” (че парите отиват в олигарси, както той сам посочва – б.р.).