Студентите обслужват политически интереси и това са предсрочните избори. Не отричам правото им да имат позиция, но тя съвпада с вижданията по определени въпроси на определени партии. Такъв коментар по повод днешната акция „Окупирай СУ” даде председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Разделението вътре в парламентарната група на БСП по темата за мораториума върху купуването на българска земя от чужденци, Миков коментира с думите, че вътре в партията има разделение по много въпроси. Вътре в групата позицията е била да се гласува по съвест. „Какво става със земята в България - един президент обеща на хората като си получат дядовата нива да идат на Канарските острови, тъй като ще станат богати. В последствие се разби земята и върви процес на комасация, защо не се попита как се разпределят субсидиите на декар. Трябва да се види кой ползва и получава субсидии без да плаща на собствениците”, коментира той. Въпреки позицията му Миков е подписал обнародването на решението на парламента в Държавен вестник, въпреки, че самият той го смята за нищожно. „Решението за мен е нищожно - противоречи на конституцията и на договора с ЕС, който също има върховенство”, добави Миков.

По темата за намерението на държавния глава Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд заради „казуса Пеевски”, Миков лаконично заяви, че чака да види с какви мотиви ще стане това. Неговата позиция е, че нито Делян Пеевски, нито Иван Иванов са губили статута си на депутати. Иванов вчера беше възстановен като народен представител.

След оповестяването на детайлите по бюджета за следващата година председателят на НС коментира, че не очаква подкрепа от ГЕРБ и Атака при гласуването за закона.

Повече подробности вижте в прикаченото видео.