Иван Иванов от „Коалиция за България“ запазва депутатския си мандат, реши Конституционният съд. На заседанието са присъствали и 12-те конституционни съдии, но все още не е ясно с колко гласа е прието решението.

КС образува дело по искане на ГЕРБ за установяване на несъвместимост и прекратяване пълномощията на Иван Иванов. На 19 юни той беше назначен и след няколко часа отстранен от поста зам.-министър на вътрешните работи.

Причината за краткото му назначение стана информацията, че е бил ръководител на офиса на скандално известната в близкото минало групировка СИК в Шумен.

Според ГЕРБ при положение, че е отстранен от поста в МВР, Иванов не може да бъде повече депутат. Конституционните съдии обаче са на друго мнение.

Решението им е единодушно и е прието с 12 гласа. В него се посочва, че несъвместимост би настъпила, ако народният представител Иван Иванов успоредно е бил заместник министър.

Там се казва още, че с тези доказателства "може да се направи единственият възможен правен извод, а именно, че е на лице една започнала, но незавършена процедура по назначаването му на държавна служба в сферата на изпълнителната власт".

Тъй като липсва основание да се приеме, че такава служба е била изпълнявана и че това е довело до несъвместимост и предсрочното прекратяване на депутатския му мандат, КС счита, че искането на групата народни представители от ГЕРБ е неоснователно.

Иван Иванов не е знаел, че на 18 юни премиерът Пламен Орешарски го е назначил за зам.-вътрешен министър и не бил се съгласявал да заеме поста, става ясно още от решението на КС.