Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев и шефът на парламента Михаил Миков отиват на балотаж, след като на първи тур няма избран председател на Националния съвет на БСП. Това обяви председателят на комисията за избор на нов лидер на партията Росен Малинов.

Донякъде изненадващо е слабото представяне на парламентарното острие Мая Манолова, която преди конгреса на няколко пъти коментира, че има подкрепа от различни местни структури в страната.

В другия край на спектъра се оказват Корнелия Нинова и лидерът на лявото обединение в БСП Янаки Стоилов - и двамата почти стигнаха до балотажа, макар да се очакваше да бъдат по-скоро периферни играчи.

"Делегатите не са си дали окончателно гласа. Нека да изчакаме, нека да видим крайния избор. Така или иначе, партията е единна", каза пред журналисти Драгомир Стойнев.

„Всички сме зад бъдещия лидер, така че който и да изберат делегатите, важното е партията да работи именно за една социална държава – такава, каквато сме обещали”, посочи той.

Денят започна с близо 30 номинации за лидер на БСП. След тричасово закрито заседание останаха само деветима.

Георги Кадиев е получил 29 гласа или 3,9 %. Георги Гергов е получил 63 гласа – 8,48 %. Драгомир Стойнев е със 126 гласа – 16,96 %. Корнелия Нинова е получила 119 гласа – 16,02 %. Красимир Премянов е получил 7 гласа или 0,94 %. Красимир Янков – е с 46 гласа – 6,19 %. Мая Манолова е получила 83 гласа – 11,17 %. Михаил Миков е получил 167 гласа, 22,48 %. Янаки Стоилов е получил 103 гласа или 13,86 %.

Изборът започна в 16:39 часа и завърши в 17:30 часа. Брой делегати по списък е 846, а броят гласували – 744. Намерени са 744 бюлетини, от които е имало една недействителна бюлетина.

В емоционално слово напускащият поста Сергей Станишев поиска нов мандат начело на Партията на европейските социалисти, призна за допуснати грешки, призова за нов начин на работа с коалиционните партньори и даже протегна ръка на АБВ на Георги Първанов.

Кадиев заговори за контролиран вот

Апаратът на "Позитано" се опитва да налага мнение – по този начин кандидатът за председател на БСП Георги Кадиев отговори на въпрос дали има контролиран вот при избора на нов лидер на парийния конгрес.

"Аз не разчитам на контролиран вот, за да ви кажа - ще имам 100 или 300 гласа. Тук списъците ги въртят и ги превъртат, и всеки смята колко делегати ще има", коментира той малко преди да се разбере, че е получил подкрепата на едва 29 свои другари.

"Сергей Станишев дори спомена, че бил чул, че някакъв оръжеен търговец бил купувал делегати в името на някой. Ние, ако тук започнем да се купуваме и продаваме, какво остава навън като отидем", възмути се Георги Кадиев.