"Не може всичко, което се случва в нашия живот, да бъде ограничавано, спирано единствено и само със заплаха от наказанието лишаване от свобода. Защо след като Централната банка има възможността да налага солени глоби, 10 000-20 000 лева за това, което се е случило, не е използвала този механизъм досега."

Така председателят на НС Михаил Миков коментира промените в Наказателния кодекс (НК), с които се предвижда разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор между 2 и 5 години, съобщи БНР.

В пловдивското село граф Игнатиево Миков подчерта, че ролята на наказателното право не бива да се абсолютизира. Преди дни БНБ поиска реформиране на НК, така че да се предвиди затвор за слуховете срещу финансови институции. Предложението намери място в проектозакон, който Йордан Цонев от ДПС предложи в парламента - на фона на затихналата вече банкова криза от последната седмица..

Председателят на НС възнамерява да разговаря с ръководителите на парламентарните групи заради липсата на кворум, след като ГЕРБ обяви, че бойкотира парламента до оставката на Пламен Орешарски. Миков обаче отказа да прогнозира дали до разпускането си парламентът ще заседава. "Нека всяка парламентарна група и всеки отделен народен представител да си направи ясна сметка от това бездействие - блокиране на Народното събрание, какви последици произтичат", прикани той.

Според него има неотложни решения, които този състав на НС трябва да вземе до разпускането си.

"Днес трябваше да приемем ратификация на взаимни споразумения със Световна банка, които са свързани с пътищата, с водоснабдяването, с отпускане на тези средства, които едва ли ще се харчат от това правителство, но ще се харчат от България. Забавянето им може да доведе до там, че да не се сключат тези споразумения", поясни парламентарният шеф.