Пред bTV председателят на парламента Михаил Миков, потвърди решението си да се съобрази с искането на ГЕРБ и да свика заседание още идната седмица. Тогава трябва да бъде гласувано ветото, което президентът наложи на актуализирания бюджет.

Вчера Михаил Миков изпрати писмо до лидерите на парламентарно представените партии, с което ги помоли във възможно най-кратки срокове, да посочат "подходящ и удобен ден" за провеждане на извънредното заседание, така че да бъдат причинени възможно най-малко неудобства по време на регламентираната парламентарна ваканция.

До момента само ГЕРБ е дал своя отговор. В него се предлага извънредното заседание да се проведе още в понеделник, 12 август.

Срокът за разглеждане на президентското вето беше скъсен до една седмица, след като вчера депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента такова искане, подкрепено с подписите на 77 народни представители.

Според правилника за дейността на Народното събрание наложеното вето върху Закона за бюджета трябва да бъде гласувано до следващия петък – 16 август.

Заради късното съобщение от опозиционната партия Михаил Миков не е коментирал с кое точно искане на ГЕРБ ще се съобрази – едноседмичния срок до петък или „удобният” според лидера понеделник.

Не е ясно и на какъв принцип парламентарният председател ще се съобрази и с позициите по въпроса на останалите трима лидери – Сергей Станишев (БСП), Лютви Местан (ДПС) и Волен Сидеров („Атака”). Дори да не се впише в едноседмичния срок, за него няма да последва правна санкция, но ще бъде нарушен правилникът за дейността на Народното събрание.

Миков декларира пред „Преса”, че няма да има проблем да се събере мнозинство за преодоляване на президентското вето. Това означава обаче, че двете партии, които подкрепят правителството, ще имат нужда от поне един националистически глас – 121-я депутат. Като такъв стана известен лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който подкрепи кабинета „Орешарски” при гласуването.

При преодоляването на друго президентско вето – върху текстове от Закона за СРС, помощ оказаха 11 депутати от „Атака”.