„Анатомия на подслушването" създадоха представители на БСП и ГЕРБ в студиото на „Тази сутрин”. Повод за словесната образна дисекция станаха резултатите от проверката на прокуратурата по сигнала на лидера на социалистите Сергей Станишев за незаконни СРС-та в МВР

Докато „червените” разпознаха в оповестената от държавното обвинение информация „юмрука на ГЕРБ” в МВР срещу политическите й опоненти, бившите управляващи не видяха доказателства, които да включват в арсенала от познания на Цветанов това, че в управляваното от него ведомство се е вършела незаконна дейност.

В характеристиките на обвиненията отново присъства „връщането на спомена” за отминали времена. „Не хвърляйте кал в кладенеца, от който сте пили вода. Тези, които са вършили престъпления, да си понесат отговорност. Но не слагайте под една черта всички служители на МВР”, обърна се Димитър Лазаров към Михаил Миков в коментар по темата по bTV.

Той заяви, че доказателства срещу Цветан Цветанов са липсвали в представените от прокуратурата факти и няма основания той да се оттегли от предизборните листи на ГЕРБ и от поста на шеф на щаба. Попита реторично и дали по времето на Миков не е имало подобна практика.

Бившият вътрешен министър по време на Тройната коалиция призна, че нерегламентирана дейност в МВР е имало и преди, но той лично е бил безкомпромисен тогава. „Винаги е възможно, само че от всеки министър и от политиката на съответната партия зависи дали това се толерира и се противодейства”, каза Миков и обясни, че внушаването не беззаконие води до престъпна дейност в МВР, което е призвано да пази законите.

Лазаров коментира още, че вероятно останалата като неясна една трета част от сигнала на Станишев заради унищожена информация сега е щяла да бъде налице, ако обявяването му не е станало с „вдигане на пушилка”, което е предупредило „служителят с отвертката”.

На този коментар Михаил Миков отвърна с припомнянето на факта, че нееднократно той е предупреждавал за незаконно подслушване в парламентарната подкомисия за контрол на използването на СРС-та. Той допълни, че проверката на прокуратурата не трябва да е само за последния месец, а да стигне по-навътре. „ГЕРБ се опитаха да профанизират сигнала, като пуснаха бутафорна кола да се разкарва около „Позитано”, каза Миков, визирайки вана с антените, и призова досъдебното производство да се води бързо, за да не обработват свидетелите.

Лазаров отхвърли подобни съмнения, като изрази убеденост в честността на работата на държавното обвинение. „Разпитали са всичките тези 22 служители. Ясно е, че няма разпореждане на незаконно подслушване от страна на Цветан Цветанов. Ако имаше нещо такова установено в тази проверка, щеше да бъде изнесено. Дори и устните разпореждания, ако е имало такива, те също могат да бъдат установени. Установено е, че тези автобус (Димитър Лазаров говори за автомобила „Крайслер Вояджър”- бел. ред.) нерегламентирано е излизал”, заключи той.

В духа на сравненията Миков обобщи, че по време на неговото управление не е съществувала „такава свръх политизация, каквато беше постигната при употребата на професионалните структури за политически схеми” по времето на ГЕРБ.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация