„Да си събира чуковете Москов и да се изнася, друг човек да дойде и да прави това, което трябва да прави ГЕРБ в областта на здравеопазването”, каза председателят на БСП Михаил Миков по повод решението на Конституционния съд за здравната реформа.

Вчера КС обяви за противоконституционно разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет. Това стана с 11 гласа и решението е окончателно. По-късно днес се очаква коментар от Министерство на здравеопазването.

„В крайна сметка беше ясно, че този текст на Закона за здравното осигуряване противоречи пряко на текст от действащата Конституция”, категоричен е Миков. Той определи сегашната система като бизнес.

„Ние сигурно ще внесем промени в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, но нека да мине и второто дело в Конституционния съд”, допълни председателят на БСП.

„Министър Петър Москов трябва да бъде така добър да си подаде оставката”, заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов. По думите му опозицията в продължение на цяла година е предупреждавала за „нормативния хаос”, който ще последва от реформата на Москов.

„При положение, че ВКС отмени методиката за изработването на областните здравни карти и сега КС отмени двата основни пакети, това означава, че това, което ние сме предупреждавали е било в правилната посока”, допълни Адемов.

„Не съм запознат с мотивите на КС, но съм изключително разтревожен”, заяви Радан Кънев. Според него за повече от година Народното събрание и правителството имат много малко успехи.

„Основната промяна в България е тази в здравеопазването и ако тя бъде прекършена, всичките ни усилия изглеждат безполезни”, допълни Кънев.

„Сега е въпрос на достойнство и чест той да излезе от тази ситуация”, каза още депутатът.

В защита на реформата на Петър Москов

„Ние сме коректни коалиционни партньори и подкрепяме екипа на Министерство на здравеопазването”, каза д-р Даниела Дариткова от името на ГЕРБ.

„Това, че зад този екип стои премиерът за нас е гаранция, че трябва наистина в рамките на коалиционното партньорство да подкрепяме намеренията за промяна”, допълни още тя.

Тя поясни, че мотивите на Конституционния съд все още не са ясни. „Оттук нататък те трябва да бъдат обнародвани и влизат в сила в 3-дневен срок”, разясни Дариткова.

По думите й здравното министерство трябва да вземе предвид тези мотиви и да вземе съответното решение дали ще коригира текстовете съобразно намеренията за реформа.

„Здравната реформа доказа в незавършения си вид, че за една година могат да се спестят 500 млн. от бюджета на НЗОК”, заяви председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. По думите му екипът на здравното министерство трябва да се насърчава, защото действията им вече дават резултат.

„Трябва да се поправят пропуските, да се коригират. Бих желал тази реформа да продължи да действа”, допълни Симеонов.

Ще мине ли реформата на Петър Москов след решението на Конституционния съд?