Конституционният съд обяви за противоконституционно разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет.

Това стана с 11 гласа и особено мнение на съдията и бивш премиер Филип Димитров.

Решението е окончателно.

От здравното министерство обявиха, че утре ще коментират по темата.

Чл.45, ал.2 от Закона за здравното осигуряване предвиждаше медицинската помощ да се определя като основен и допълнителен пакет, който се определя с наредба на министъра на здравеопазването, като се актуализира веднъж годишно, в срок до 31 октомври на съответната година.

Според КС текстът е неясен, а критериите за разпределянето на заболяванията в съответните пакети трябва да са уредени в закона.

Целта на здравния министър беше основния пакет да включва тежки и социално значими заболявания, за които да се насочи основният финансов ресурс и така пациентите да получават бързо и ефективно лечение.

В допълнителния пакет трябваше да влязат състоянията, чието лечение търпи отлагане. При това положение пациентите трябваше или да чакат, или да си платят.

КС беше сезиран и с искане за отмяна на чл. 40 ал. 4а от ЗЗО, според който осигуряващите се за сметка на държавния бюджет започват да внасят вноски в размер на 55% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. Освен това в него е залегнало изравняване на вноските с тези на самоосигуряващите се с по 5% на година.

КС единодушно е отказал да отмени текста.