„Борисов и Плевнелиев се поставят над закона”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан, по повод на думите на Бойко Борисов, че е готов да предостави цялата си квота от шестима членове на ЦИК на управляващите, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

"За разлика от Борисов, аз не съм „крадец” на чужди квоти, нито пък си имаме президент, който с незаконен указ да ни ги предоставя. Именно Борисов чрез услужливия си президент присвои една квота от ДПС и така ДПС е приравнено с "Атака". Питам Борисов и Плевнелиев по силата на каква логика приравниха 36 депутати на ДПС с едва 23 на "Атака", се казва в позицията на Местан.

„Питам на основата на кой закон 36 е равно на 23. Ние нямаме нужда от чужди квоти, искаме само това, което ни се полага по закон. Законът е на наша страна, но, за съжаление, Борисов и Плевнелиев се поставят над закона. И това, на първо място, е гавра с избирателите на ДПС", се казва още в изявлението.

Лидерът на ДПС Лютви Местан информира с писмо Венецианската комисия (Комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа), лидерите на фракциите в Европарламента, председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и комисаря по правосъдие по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг за действията на президента Росен Плевнелиев при назначението на Централната избирателна комисия.