ГЕРБ иска прегласуване на кандидатурата й за член на Централната избирателна комисия (ЦИК). Настояването бе включено в декларация, която Цецка Цачева прочете от парламентарната трибуна в петък. „Очевидно е, че не сте готови за честни и демократични избори. Правите и недопустимото, за да прикриете този факт”, заяви тя. От БСП и ДПС отговориха, че ако искат заместник-председател на ЦИК, трябва да убедят президента да издаде указ, с който да спази Изборния кодекс.

Изказването на Цачева беше насочено към управляващите, оставили преди ден ГЕРБ без зам.-председател на ЦИК, след като пренебрегнаха указ на Росен Плевнелиев, с който партията на Бойко Борисов получаваше предимство в броя на местата в Комисията за сметка на ДПС. Депутатите обаче решиха да разпределят местата в ЦИК, спазвайки съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. Гласуването бе предшествано от станалия редовен скандал в пленарна зала.

Честни избори под съмнение

Цачева каза още, че честният избор на членовете на Европейския парламент е поставен под съмнение, защото БСП, ДПС и „Атака” се опитват да подменят вота на избирателите: „В нарушение на основния принцип на демокрацията за съобразяване с мнозинството, те направиха хватки, които да лишат най-голямата ПГ ГЕРБ от представител в ръководството на ЦИК”.

„Партиите, които никога няма да получат гласовете на мнозинството на българските граждани, днес управляват в съглашение, по неясни принципи. Те пренебрегнаха волята на избирателите. Понеже знаят, че нямат шанс да спечелят народното доверие, се канят и до този момент успяват да получат служебна победа и на предстоящите избори за Европейски парламент. Демонстративно, грубо подготвиха състава на ЦИК, така че да стане оръжие за защита на техните партийни схеми”, посочи Цачева.

„Сценаристите и изпълнителите на костинбродския спектакъл са същите. Техните усилия са насочени към това да владеят изборния процес. Няма демократична партия в Европа, която да си позволи машинации, които да елиминират политическия опонент от изборния процес. БСП, ДПС и „Атака” се страхуват от изборите. Те много добре знаят какви машинации са правени, каква подмяна на гласове са правили и са купували гласове. Алармираме българските граждани и Европейската комисия, че провеждането на честни избори вече е опорочено”, подчерта Цецка Цачева.

Афера

Лидерът на ГЕРБ разпозна поредната аферата между БСП, ДПС и „Атака” след решението от вчера и заключи: „Затова, ако искат, да вземат и други шест гласа в ЦИК – не седми, не председател, не зам.-председател – то ни се полага не на мен или на Ивайло Московски, а на тези милиони избиратели, които са гласували за ГЕРБ – затова се полага това”. Точно заради това съглашение, а и „щом и червените социологически агенции започнаха да дават предимство за ГЕРБ” , той изрази убеденост в изборната победа на неговата партия.

Борисов каза още, че вече е запознал председателя на ЕП Мартин Шулц с тази „афера”: „Доста им странн, как в България първата политическа сила, най-голямата парламентарна сила, спечелила парламентарните избори... А и самият закон е такъв, че не моментното състояние на парламента или на партиите, дава съответната квота. Специално аз, изобщо не им се притеснявам – напротив, колкото повече такива неща правят, хората се убеждават, че това, което се опитваха да ни препишат, ту (БСП и ДПС – бел. ред.) го правят в пълен обем, ако искат да вземат и шестте другите гласове в ЦИК”, каза още Борисов.

Президентът дискриминира

В БСП и ДПС се обединиха около твърдението, че президентът е нарушил Изборния кодекс с указа си от вчера. Нещо повече – показал, че не може да е обединител на нацията, след като бил наклонен към ГЕРБ като кулата в Пиза, според Сергей Станишев.

„Ако искате заместник-председател на ЦИК, убедете президента да издаде указ, с който да спази Изборния кодекс”, призова Мая Манолова от Коалиция за България.

„С вчерашния си указ държавният глава Росен Плевнелиев наруши Изборния кодекс и дискриминира ДПС, като отне от ДПС една бройка в ЦИК и я поднесе на партията, която го номинира за президент”, допълни председателят на движението Лютви Местан.

„Вие от ГЕРБ с изключителна арогантност и агресия от вчера налагате и в медиите абсолютно спекулативна теза, че мнозинството ви лишава от участие в ръководството на ЦИК. Да, гласувахме против вашата номинация за заместник-председател. Това е следствие от противозаконния указ на вашия президент”, посочи той.

„Това е абсолютно преднамерен дискриминационен акт на държавния глава. Защо обединителят на нацията избира за своя жертва ДПС? Той няма да даде отговора, но ние го знаем – защото не сме от вчера в политиката. Прави го заради анти-ДПС настроението. Именно това е опасната игра”, каза още той, като увери, че ще бъде изпратено писмо по случая „до целия дипломатически корпус, до Венецианската комисия, до европейските институции”.