Нося лична отговорност за предложената кандидатура на Делян Пеевски, нося отговорност за публичната реакция. Това каза на брифинг председателят на ДПС Лютви Местан, допълвайки, че „всеки е длъжен освен от своята самооценка, да се ръководи и от публичната оценка на образа”.

Политикът обясни още, че е имал „съответните мотиви за тази подкрепа” – противодействие на ГЕРБ.

„През последните 4 години ни управляваше брутална сила. Противодействието предполагаше пакет от промени в сектора сигурност, предполагаше ангажираността и на хора, готови да си сложат главата в торбата. Резултатите показват, че този мотив не е бил достатъчен и ние търпим негативите. Г-н Делян Пеевски проумя бързо, че неговата личност ще се използва за основание за връщане на тандема Борисов - Цветанов”, каза още Местан.

Той обаче подчерта категорично, че в партията му никой не поставя под съмнение мястото на Пеевски в парламентарната група.

„Той е член на ПГ на ДПС, без да е член на партията, той е от гражданската квота. Решение на Народното събрание за прекратяване на правомощията на г-н Делян Пеевски няма. За първи път артикулирахме едно обяснение на казуса, в което се съдържа и признание. Може би това е най-тежкият урок от ситуацията.”, заяви Лютви Местан.

Той обяви, че ДПС е внесло проекторешение за отмяна на решението за избиране на Пеевски за председател на ДАНС. Това щяло да отвори възможност пред премиера да предложи нова кандидатура.

Местан засегна и темата с общественото негодувание срещу областните управители на Благоевград и Пловдив. По думите му Венцислав Каймаканов, който е назначен да управлява Града на тепетата не е номинация на ДПС.

„Имайте доверие в премиера Орешарски. Тази кандидатура беше съгласувана с нас и получи нашата подкрепа, но той никога не е бил член на ДПС, не е бил от нашата гражданска квота”, добави Местан.

„Днес в Благоевград един достоен мъж, в миналото на който няма и петънце, не само не може да бъде уличен в каквото и да е, но и никой не го е виждал в пререкания, е възпрепятстван да извърши задълженията си само заради етническото си различие".

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите