ДПС-моделът заслужава да се интернационализира, а във вътрешен план трябва да се укрепи. Това заяви в Шумен лидерът на партията Лютви Местан в коментар на събитията в Украйна.

„Ситуацията в Украйна ще се успокои, именно ако се намери балансът между етнорелигиозните различия и се проумее, че в днешния свят няма друг изход за националните държави”, коментира Местан.

„Държава, която не е решила фундаменталния проблем с демократичното отношение към етнорелигиозните различия, не може да се радва на национално единство и на стабилно развитие”, продължи Местан.

Лидерът на ДПС не коментира позицията на външния министър Кристиан Вигенин, според когото трябва да се окаже подкрепа на временното правителство на Украйна и да се положат усилия да бъдат защитени правата на българското малцинство там.

Лаконичният коментар на Местан идва на фона на общото въздържание на българските власти от категорична позиция по украинската криза. Правителството зае изчаквателна позиция и даде заявка да следва общия европейски тон, а лидерът на коалиционния партньор и мандатоносител БСП Сергей Станишев призова за сдържаност, докато в района на Крим се трупаха войски.

„Нашият принцип е, че съвременните държави по дефиниция не могат да бъдат нито моноетнически, нито монорелигиозни, нито монокултурни. Бъдещето на държавите по света се свързва непременно с намирането на баланса между етнорелигиозните различия. Не се ли намери този баланс, тогава се застрашават националните интереси", заяви още Лютви Местан.