В петия ден от ескалацията на напрежението между Русия и Украйна на територията на Крим, след извънредни заседания на Съвета за сигурност на ООН и на НАТО и след прехвърчането на дипломатически искри между Запада и Москва, лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев се разтревожи от ситуацията в Украйна.

Докато през последните пет дни темата за Украйна е водеща в световния дневен ред, българските власти запазват учудващо продължително мълчание, въпреки географската и културната близост със страната и геополитическата си позиция. Президентът Росен Плевнелиев заяви готовност да свика Консултативен съвет за национална сигурност, но все още не е, премиерът Пламен Орешарски традиционно страни от коментари по актуални въпроси, но свиква Съвета за национална сигурност към МС, а лидерът на партията мандатоносител се изказа като лидер на ПЕС.

„Прекалено много човешки животи бяха погубени. Не само суверенитетът и териториалната цялост на Украйна са застрашени, но продължаването на конфронтацията може да постави живота на милиони хора в риск”, коментира Станишев, цитиран от партийния пресцентър.

След като ден по-рано ПЕС настоя за незабавна деескалация на напрежението и призовава за успокояване на всички страни, във вторник председателят изтъкна, че всички 46 милиона украински граждани имат право да живеят в мир. „Те принадлежат към различни етноси и религии – руснаци и украинци, евреи, българи и много други. И всички те заслужават еднаква защита”, заяви Станишев, който е роден в Украйна.

Той посъветва новото правителство в Киев да бъде „по-приобщаващо”. „Ние осъждаме отмяната на Закона за езиковата политика, които изпращат погрешен сигнал към гражданите на Украйна и добавят нови опасения от разделение и насърчаване на конфронтацията и противопоставянето. Правата на всички малцинства трябва да се спазват и да бъдат уважавани", подчерта Станишев, като пропуска да изрази позиция за заявката за готовност за военна агресия на Москва в Киев.

Подобна теза изтъква и Москва като аргумент за струпването на военни части в автономната област Крим.
Докато вчера Брюксел втвърди тона към Кремъл, ПЕС продължава да настоява за „успокояване на обстановката, сдържаност и взаимно уважение” и използване на „целия дипломатически инструментариум, за да се избегне гражданска война”, въпреки че с намесата на чужди военни войната не би била точно гражданска.

„ПЕС настоява за видим резултат от ролята на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и по отношение постигането на диалог, при който всички страни се стремят да намерят балансирани решения”, се посочва още в прессъобщението на БСП.

„Призоваваме всички засегнати страни да покажат пълно зачитане на международните споразумения, включително Хартата на ООН, двустранното военно споразумение за военните бази от 1997 г., Меморандумът от Будапеща (1994) и Хелзинкския заключителен акт. Правителството в Киев трябва да направи всичко възможно, за да бъде по-приобщаващо, като диалогът с източните и южните събеседници трябва да бъде приоритет. Призоваваме за намирането на балансирано решение, зачитащо териториалната цялост и интегритет на Украйна”, призовава още ПЕС чрез лидера си Сергей Станишев.

Европейските социалисти настояват още ЕС да осигури незабавна финансова и техническа помощ на правителството на Украйна, за да допринесе за стабилизирането на региона. „Всички опасения, които има Русия по отношение на ситуацията със сигурността и правата на човека в Украйна, могат да бъдат решени чрез преговори или международен мониторинг”, допълват от ПЕС.

От партията обещават да подпомогнат установяването на диалог между всички заинтересовани страни в Украйна.
„Трябва да бъдат положени всички необходими усилия, за да бъдат защитени отношенията ЕС- Украйна и ЕС- Русия”, каза още Станишев.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната