„По неоспорими данни от ЦИК очаквано първа политическа сила е ГЕРБ, но са прибързани заключенията им за еднополюсен модел за страната. Втората - по критерий общини със самостоятелно мнозинство в общинските съвети, е ДПС- с 27 общини спрямо 36 за ГЕРБ и 2 за РБ”. Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан на брифинг в парламента.

По думите му има добре планиран сценарий за подценяване на резултата на ДПС. Генералната стратегия за елиминирането на ДПС не успя, нещо повече, стана точно обратното - движението разшири и географски, и количествено, и качествено своето участие в местната власт, каза Местан.

Според лидера на ДПС „силният” резултат на неговата партия се възприема като проблем за властовата форма и за стабилността на кабинета.

„Тази сутрин останах с впечатление, че и на ГЕРБ вече им е писнало от това хиперболизиране на повече от скромния резултат на РБ. Затова г-н Цветан Цветанов оцени резултата на РБ не като слаб, а като много слаб, подчерта той. С оглед на числата съм склонен да се съглася с оценката на г-н Цветанов”, коментира още Местан.