Мелена Кунева е подала заявление за напускане на НДСВ. Тя определи решението си като тежко и лично, и посочи, че го е обмислила добре, след разговори с много хора.

На специална пресконференция тя благодари на всички от „царската партията”, с които се е борила за европейска и евроатлантическа България. Благодарности получиха и симпатизантите на НДСВ.

Кунева остана на трето място на президентските избори, като спечели около половин милион гласа, което стана причина усилено да се заговори за нейн собствен политически проект. Тя все още не е заявила категорично дали ще направи собствена партия. Каза обаче, че ще участва в следващите парламентарни избори.

Бившият еврокомисар мотивира решението да напусне НДСВ, от което получи подкрепа на президентските избори, с думите, че хората, които се чувстват представени от нея сега, са различни от подкрепящите партията. Това станало ясно от резултатите именно на президентските избори.

На въпрос дали други членове на НДСВ ще я последват в проекта й "България на гражданите", бившият еврокомисар заяви, че на този етап няма как да говори за това, тъй като сдружението все още не е партия.

Тя посочи, че няма смисъл от "инженерстване в партията и няма смисъл тази партия да бъде създадена в някакъв кабинет от четири, пет, шест, двайсет души".

По думите й ако проектът се превърне в част от необходимостта, която общественото съзнание е доловило, и ако има нагласа за това, тя няма да се поколебае да направи крачката към превръщането на сдружението в партия.

В същото време сравни управляващи и опозиция с „една и съща монета”. Обеща, че няма да влиза в картели с политически партии. Не заставам срещу партиите, а срещу тъмните сделки между тях, каза Кунева. Добави, че ако партиите не представляват интереса на хората, а на определени олигарси, ще продължи да бъде против тях.

Вече са подадени повече от 10 хил. заявления за членство в проекта й.