България да стане част от Европейския банков съюз и да влезе в „чакалнята" за еврозоната – за това настояват от Реформаторския блок на фона на разразилия се мегаскандал с липсващите 3,5 млрд. лв. от кредитния портфейл на Корпоративна търговска банка и отнемането на лиценза на финансовата институция.

Банковият съюз обхваща страните от еврозоната, а останалите могат да се присъединят доброволно. Неговата цел е да създаде рамка, която да позволи единен отговор на финансови кризи, да подобри банковия надзор и координацията и да сложи край на практиката проблемните банки да се спасяват с парите на данъкоплатците.

На пресконференция лидерът на ДСБ Радан Кънев припомни, че през изминалата година от Реформаторския блок многократно са посочвали КТБ като „средищна институция на това, което наричаме политическа мафия в България".

„Днес това твърдение официално бе било потвърдено. Заключенията на одита на КТБ доказват, че мафията превзема държавата за сметка на българските данъкоплатци и вложители”, каза Кънев.

По думите на Кънев, КТБ е поставена преднамерено в привилегировано положение и в това са участвали „поредица управления в България”.

„Цената на осъществяваните години наред злоупотреби ще бъде платена от всеки български гражданин. Важно е в чий ръце ще бъде властта в процеса на оздравяване на КТБ чрез „Креди Агрикол България", подчертават още от Реформаторския блок.

„Това е процес под контрола на държавната власт и ако тя остава в ръцете на същата мафия, която причини тази криза, не можем да очакваме нищо добро”, посочи Кънев.

От Реформаторския блок настояват за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски, тъй като „държавната власт вече няма никаква легитимност да изведе държавата от кризата", както и за назначаване до дни на служебен кабинет, който да осигури необходимото доверие и стабилност и да проведе начертаните от БНБ мерки.

Те искат още започване на разследване на хората и институциите, допуснали КТБ да бъде извадена от обхвата на действие на българските закони. От Реформаторския блок настояват и за спешно свикване на КСНС при президента за постигане на политическо съгласие около мерките, които предлагат.

„Категорично е необходимо в следващото българско управление да нямат досег и влияние Ахмед Доган и Делян Пеевски, защото не е възможно държавната власт в техни ръце и под техен контрол да оздрави и разследва процеси, на които те са основни причинители”, заяви още Радан Кънев.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”