Най-голям процент от фалшивите новини са на политическа тематика, но веднага след тях по разпространение идват тези, посветени на здравето и на лекарства и лечебни продукти. Това посочи еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел в студиото на „Лице в лице”.

Тя даде пример с огромното количество публикации за „чудодейни” лекове за тежки и даже неизлечими болести, с които се дават фалшиви надежди на страдащите хора.

По думите на еврокомисаря основните цели на създателите на недостоверни публикации са свързани с пропагандата и с финансовата печалба. Експертна група е излязла с доклад с мерки за борба с явлението. „Те предлагат да говорим за дезинформация онлайн, защото с израза „фалшиви новини” не успяваме да обхванем същността и големите размери на този феномен. Изразът „фалшиви новини” е свързван много често със стриктно политическа употреба”, отбеляза Мария Габриел.

Според нея прилагането на конкретни мерки трябва да стане възможно най-скоро: „В България само 57% от хората казват, че могат да различат фалшива от истинска новина (…) Междувременно, 83% от европейските граждани смятат, че фалшивите новини са заплаха за демокрацията”.

Габриел беше категорична, че става въпрос за доброволни мерки с участието на социалните мрежи и журналистите, като основният акцент трябва да падне върху прозрачността – проверка на фактите, ясна собственост на медиите, бързо опровергаване на дезинформацията и медийна грамотност още от училище.

„Нямам намерения нито да правя Министерство на истината, нито да налагам цензура”, категорична беше Мария Габриел.