Съмнителен синхрон в действията на президента и на ГЕРБ заподозря зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Като пряко ангажирана с изготвянето на новия Изборен кодеск, тя разкритикува инициативата на Росен Плевнелиев за свикване на референдум за избирателната система и отбеляза, че партията на Бойко Борисов е заявила подкрепата си за общонационално допитване в изявление, разпространено само 10 минути след обръщението на държавния глава.

В предаването „Лице в лице” по bTV Манолова нарече предложението на президента „откровена злоупотреба с инструмента референдум” с цел „политически лобизъм в интерес на определени сили”.

Тя разкритикува Росен Плевнелиев, че вместо да търси своето място като обединител на нацията, той „търси нови точки на разделение”.

Противоконституционност

Според Манолова е безсмислено да се питат гражданите по въпроси, ако техният отговор може да наложи въвеждането на противоконституционни мерки. Като такива тя категорично квалифицира задължителното гласуване и електронното гласуване.

„Гласуването е право. Задължителното гласуване е откровено противоконституционно”, декларира Манолова и сравни мярката с „дървено желязо”. Като проблем тя видя и липсата на уточнение от страна на президента „дали предлага санкции или стимули”, макар че референдумът като цяло поставя принципен въпрос, чийто отговор е задължаващ за действията на законодателния орган и в този смисъл би било в правомощията на парламента да определи параметрите, по които да се упражнява задължителното гласуване.

„Електронното гласуване противоречи на принципа на тайната на вота – съдът го отмени от кодекса „Фидосова”. Гласуването по интернет означава по никой начин да не се гарантира, че гражданите няма да гласуват без натиск от когото и да било”, коментира още Мая Манолова.

В отговор на забележка, че в Естония, например, където има добре работещо електронно правителство, това е възможно, тя коментира, че купуването на изборни гласове не е проблем на естонското общество, а на българското. „Промените се правят, за да отстранят проблемите в българските избори – цинично е да го решаваме с електронно гласуване”, категорична беше тя.

„Електронното гласуване е гласуване на показ. Няма да бъде спирачка срещу контролирането на вота – мога да го направя в среда, в която да е контролирана”, заяви тя.
Манолова отхвърли тезата, че мнозинството се страхува от мажоритарен елемент в изборите. „Не отказваме мажоритарни избори. Дискусията за това какъв мажоритерен елемент да има в изборите започна преди 7 месеца – гражданските организации заявиха подкрепа за мажоритарен елемент”, изтъкна тя.

И по този параметър тя разкритикува като „неясен” въпроса на президента „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?”. „Той казва определен брой – ако има предвид 31, това вече го играхме. Най-големите партии ще си реализират и мажоритарните кандидати”, каза Манолова.

„Аз съм привърженик на мажоритарната система в нейния смесен вид, но за нея е необходимо ново райониране, необходими са промени в Конституцията”, коментира тя, но не обясни защо изброените „необходимости” са нерешим проблем и защо, ако гражданите гласуват в тяхна полза, това да не означава и промени в основния закон.

„Огромното разочарование”

Зам.-председателят на НС изрази своето „огромно разочарование и съжаление” от факта, че „президентът пропусна този дебат в рамките на 7 месеца - темата за изборите досега му беше безразлична”. „Сега, след като Изборният кодекс мина на първо четене, той се сети, че трябва да предизвика сериозни дебати – изглежда, че обслужва партията, която го издигна за президент”, коментира Манолова.

Според нея инициативата на държавния глава отклонява дебатите в навечерието на изборите за Европейски парламент от „важната тема за европейското бъдеще на България, за мястото на БГ в Европа – за социална Европа или Европа на рестрикциите е нашата Европа”.

Причината, по думите й, е, че темата за мажоритарен вот, задължително и дистанционно гласуване са „достатъчно удобни за популистко говорене” и „гражданите не биха се задълбочили в опасностите, които крият предложенията”.
Тя определи поставените от президента три въпроса като „некоректни” и затова заяви, че не трябва да бъдат предмет на референдум.

АБВ не е това, което беше

Мая Манолова изрази и силното си разочарование от проекта АБВ. След като припомни, че е била на учредяването на движението и е участвала в първите й прояви, тя обяви, че „сега АБВ е друго”.

В синхрон с призива на председателя Сергей Станишев, тя призова участниците в АБВ да се включат на конгреса на БСП на 8 февруари. „Каквото имаме да си кажем, да си го кажем в очите”, настоява Мая Манолова.