Президентът Росен Плевнелиев иска провеждане на референдум за избирателната система.

В специално обръщение в сряда той направи предложение към Народното събрание да вземе решение за произвеждането на национално допитване успоредно с изборите за Европейски парламент през май, за да бъде реализирано "с възможно най-малко средства".

Плевнелиев предлага гражданите да отговорят на следните три въпроса:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Мажоритарният вот

Според държавния глава предвидената в проекта за нов Изборен кодекс незадължителна преференция в партийните листи „е отговаря изцяло на исканията на българските граждани”.

Той изтъкна още, че смесената избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната и намалява недостатъците им – преодолява се разединението в обществото, запазва се партийното многообразие, но и се гласува за личности.
Според Плевнелиев, ако избирателите гласуват за личности, ще се засили връзката между избирателите и техните представители.

„Участието на мажоритарни кандидати на изборите ще даде възможност на личностите да отстояват идеите си”, подчерта още президентът.

Задължителното гласуване срещу „партийни ядра”

В задължителното гласуване Росен Плевнелиев вижда възможност за приобщаване към политическия живот на гражданите, които са се отчуждили от него.

„Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни институциите”, подчерта президентът.

„Хората, които ни управляват, не трябва да бъдат избраници само на твърди партийни ядра”, заяви той.

„Задължителното гласуване е инструмент, с който ще противодействаме на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран, организиран или купен вот. Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на тези гласове”, изтъкна още държавният глава в словото си.

Да се обърнем към технологиите

В полза на предложението за електронно гласуване президентът припомни, че при преброяването през 2010 г. повече от три милиона българи са се преброили електронно.

„Това не е просто улеснение, а доказателство, че българската държава мисли за своите граждани, където и да са те по света. Поне 1,5 милиона български граждани живеят и работят по света. Сънародниците ни зад граница не са безразлични към случващото се в страната ни, имат отношение и мнение за бъдещето на Родината и ще могат да упражнят конституционното си право на участие в избори и референдуми от всяка точка на света”, подчерта още Росен Плевнелиев.

Той беше категоричен, че ако българските граждани на референдума кажат „да“ на електронното дистанционно гласуване, отговорност на народните представители ще е да намерят законодателните решения, които да гарантират тайната на вота. Президентът допълни, че това е постигнато в редица страни по света.

В полза на пряката демокрация

Президентът обясни решението си с исканията за „повече пряка демокрация, обществен дебат и промяна на избирателната система”, отекнали по време на протестите.

„Днес се оплакваме от недостатъчна легитимност, ниско доверие и отчуждение на гражданското общество от политическите процеси. Много политици през годините на прехода се изявяваха като „говорители” на народа, но бягаха от най-прекия и сигурен път до автентичната воля на народа – а именно референдума”, заяви Росен Плевнелиев.

Той посочи, че през последните 20 години преди всеки избор управляващите са променяли закона с надежда да спечелят повече места в парламента. „Честите промени са показател, че не сме намерили устойчиво решение. Тази нестабилност може да бъде преодоляна чрез произнасянето на суверена за основни принципи и правила на избирателната система”, заяви той.

Според държавния глава, за да се върне доверието и да се преодолее апатията на голяма част от избирателите, са необходими гаранции, че гражданите са представени. „Гражданското общество недвусмислено показа своята готовност да бъде активен участник при взимането на решения. Всички политици призовават да използваме позитивната гражданска енергия. Нека го направим по най-демократичния начин – чрез референдум”, апелира президентът.

Демокрацията като отговорност

„Демокрацията е безалтернативна придобивка на българите, но тя е и отговорност на всички и всеки към Отечеството. Няма автентична демокрация без представителност на вота”, продължи Росен Плевнелиев.
Той изтъкна, че манипулация на вота би била невъзможна само при „всеобщо участие” на гражданите.

„Днес почти половината от българските избиратели се въздържат от гласуване. Тази ситуация става все по-неприемлива и налага радикална промяна. Трябва да върнем смисъла от гласа на хората и да му придадем значимостта, която заслужава и която му се полага”, заяви още държавният глава.

„Нека гласът на народа бъде чут, а не купен. Нека всеки има отношение и мнение за бъдещето на нацията, а не бъдещето да е заложник на манипулатори или търговци на гласове. Демокрацията зависи от всеки един от нас”, завърши Росен Плевнелиев.

Вижте цялото обръщение на президента Росен Плевнелиев: