Мая Манолова обеща изборът на нов председател на ДАНС да бъде прозрачен и публичен. По време на брифинг в парламента зам.-председателят на Народното събрание не се ангажира с информация за това кой е предложил Делян Пеевски за председател на агенцията с думите: „Не съм човекът, който може да даде отговор на този въпрос”.

Манолова не даде и тълкование на хипотезите за това възможно ли е Пеевски да стане отново депутат в Народното събрание. По думите й случаят е описан в разпоредбите на Конституцията и по точно членовете 68 и 72. Позицията й като юрист беше, че „една грешка, каквато беше изборът на Делян Пеевски, не може да бъде поправяна чрез друга грешка – чрез погазване на конституционните норми”. Тя добави, че сезирането на Конституционния съд е една опция за решаване на казуса.

Зам.-председателят на парламента добави, че тези дни се е извинила на 20 неправителствени организации за това, че изборът на Делян Пеевски е станал без прозрачност и без дебат, а утре правилникът на Народното събрание ще бъде обнародван в Държавен вестник.

Новите изборни правила ще бъдат тема на кръгла маса между Мая Манолова и граждански организации. Тя заяви, че е поканила във вторник сутринта техни представители и така ще отговори на едно от исканията на протестиращи. „Промяна на изборните правила и промяна в Изборния кодекс е едно от исканията. Демокрацията трябва да включва хората, а не да ги демотивира за участие в изборния процес”, заяви тя и добави, че гражданските организации няма да бъдат фон, а основен участник в изработването на Изборен кодекс.

Според Манолова не е възможно да има честни избори въз основа на съществуващите изборни правила. По думите й се обмисля предложение за машинно гласуване на изборите, което ще обезсмисли купуването на избирателни комисии и подмяна на чувалите с бюлетини.

Манолова се обяви още за изчистване на изборните списъци и облекчаване условията за издигане и избиране на независими народни представители.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите