Личностните качества и лоялността към идеите на СДС са водещите принципи при определянето на листите на синята партия за парламентарните избори, обяви лидерът Емил Кабаиванов.

Кандидат-депутатите на СДС са дясномислещи хора, изявени и утвърдени специалисти в областта, в която работят – лекари, инженери, юристи, преподаватели, допълни председателят на формацията.

„Има места в София, където в един от многомандатните райони ще има водач, който е от гражданска квота, в другия ще бъде водач от Съюза на демократичните сили, в третия водач ще бъде от СДС, след него ще бъде гражданска квота. Националният съвет гласува това, че на първите три места в много от листите ще има представители на гражданска квота,” обясни Кабаиванов.

Окончателното подреждане на листите ще направи Националният изпълнителен съвет на партията на свое заседание през следващата седмица.

Кмет, не народен представител

Емил Кабаиванов потвърди, че самият той няма да участва в листите за народни представители, защото има „по-важни ангажименти, които да изпълнява”. Освен че е председател на СДС, той продължава да е и кмет на Община Карлово.

„Фактът, че няма да водя листа, ми дава възможността да обиколя всички избирателни райони и да помогна на колегите си с това, което мога,” заяви той.

Според неговите виждания на предстоящите избори СДС ще представлява хората, които искат да променят системата в България. Той избегна директен отговор на въпроса дали би подал оставка, ако СДС не влезе в 42-то Народно събрание, с думите: „Председателят на една партия носи цялата отговорност за действията на партията и нейното представяне.”

Коалиционните партньори

Емил Кабаиванов обяви, че Националният съвет на СДС е одобрил подписаните политически споразумения с партньорите на десницата, с които тя ще се яви на избори във формата Съюз на демократичните сили. Това са ПП „Обединени земеделци”, Радикалдемократическа партия в България, Българска социалдемократическа партия, Движение „Гергьовден” и Движение „Патриот”.

„До края на седмицата ще продължим разговори с граждански организации и политически формации, които споделят ценностите и идеите на СДС,” добави синият лидер. Част от тях са Съюз на репресираните, БДС Радикали, Партията „Кауза България”, Българската християнска коалиция.

Кабаиванов декларира, че СДС няма никакви намерения за „каквито и да е споразумения и взаимодействия” с БСП – левицата оставала традиционен опонент на сините.

Относно евентуалните коалиционни партньори на СДС в бъдещия парламент партийният лидер посочи, че ще се водят преговори с други партии, ако има вариант за формиране на дясно управление. „Чак тогава ще даваме или няма да даваме подкрепа,” каза Кабаиванов. 

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС