Иван Костов и неговото правителство са направили ключови реформи, без които България нямаше да излезе от комунистическия модел на управление. Това е мнението на банкера Левон Хампарцумян, който е бил зам.-министър на икономиката, а след това и директор на приватизационната агенция по време на мандата на ОДС.

„Може да не си го (Костов – б.р.) харесваме, но ако беше останала старата комунистическа подредба, щеше да е още по-лошо. Представете си да бяхме пълни със държавни предприятия навсякъде, управлявани по начина, по който се управляват”, посочи Хампарцумян.

Той защити някои от приватизационните сделки, в които е участвал – „Илиянци”, част от „Слънчев бряг”, „Хемус Еър”: „Всъщност се оказаха много успешни като развитие на това, което е продадено. Разбира се, България не разполагаше през 2000 г. с качествени местни мениджъри, които могат да управляват един бизнес по западен маниер и затова, по естествен начин, собствеността отиде в хората, които бяха налични тогава като мениджъри, собственици и т.н. (…) Някои от тях имаха изключително успешно развитие на компаниите си. Други просто ги нарязаха на парчета, станаха на Ролс-Ройси, хеликоптери и частни самолети”.

Левон Хампарцумян се определя като „един от най-добрите на тази територия”, когато става дума за банкерство. Неговият съвет е да се учим на нови неща и да не вярваме, че „като търкаш билетчета и картончета може да забогатееш”.