БСП има идеи за увеличение на „детските надбавки" и по-лесно пенсиониране, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание.

От левицата предлагат месечните семейни помощи за отглеждане на дете, популярни като „детски надбавки", да се увеличат от 35 лева на 50 лева или 60 лева. Обмисля се това да стане чрез обвързване на размера им с този на минималната заплата.

Най-вероятно ще се предложи и увеличение на доходния праг, за да може повече семейства да получават надбавките. В момента те се дават на 85% от децата у нас.

„Смятам, че законът трябва да направи стъпка в двете посоки, както за увеличение на размера, така и разширяване на кръга от хората, които ги получават,” заяви Янаки Стоилов от левицата.

От партията ще внесат и предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. Когато на хората не им достига стаж от 2 години, ще могат да се пенсионират, но с по-малка пенсия.

Промени ще бъдат предложени и в областта на заетостта. Ще има различни стимули за работодателите, които наемат младежи, завършили току-що образованието си.