Очакваното гласуване за освобождаването на Христо Бисеров от Народното събрание, след като той обяви, че напуска парламента, беше изместено от друга тема, която възбуди парламентарния дебат. По предложение на опозицията, в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, докладът за полетите на правителствения Авиоотряд 28 беше преместен като първа точка в днешното заседание.

От доклада, дълъг 40 страници, става ясно, че за 144 полета, чиято обща стойност възлиза на 32 917 237 лв., няма никаква информация – нито за целта, нито за състава им.

Временната комисия натрупала купчина документи, висока почти два метра, а сметките за близо три години и половина показват, че премиера е прекарал във въздуха 37 денонощия.

„Авиоотрядът е използван многократно за превозване на футболни отбори, не само на Бистришките тигри, използван е и от волейболен отбор, използван е за заснемане на филми, за полети за наблюдение на телето Бойка, което беше подарък на премиера”, изреди от парламентарната трибуна председателят на временната комисия за Авиоотряд 28 Венцислав Лаков от „Атака”.

Той допълни, че летателни апарати на Военно-въздушните сили са били използвани за предизборни цели. „Сутринта премиерът Борисов е на предизборно събрание в Пловдив, а следобед – в Плевен, а за превозване на участниците е използван хеликоптер на ВВС”, обясни Лаков и увери, че целият доклад на временната комисия ще бъде качен на интернет страницата на Народното събрание.

„От доклада на временната комисия не се разбра нищо, освен едни цифри. Обвинявате Борисов, че като се возел с Авиоотряда, са го чакали коли. Нима сега, като слезе Орешарски, не идват коли да го охраняват?”, попита депутатът от ГЕРБ и бивш транспортен министър Ивайло Московски.

В типичния за 42-то Народно събрание стил парламентарната трибуна беше употребена за словесен двубой, в който аргументите отстъпиха пред личните нападки, като народните представители достигнаха нови висоти.
„Има съмнения, че Авоотрядът се е използвал за превозване на съмнителни леки жени с тежки пороци”, заяви от трибуната Антон Кутев от Коалиция за България.

„Винаги е по-добре в присъствието на министър-председател, макар че не съм информиран да е вярно, да присъстват леки жени с тежки пороци, отколкото както по ваше време - леки мъже с тежки пороци”, контрира Ивайло Московски.

По думите на бившия транспортен министър Московски кабинетът „Станишев” при управлението на Тройната коалиция е ползвало Авиоотряд 28 с над 300 часа повече, отколкото кабинета „Борисов”, и е извършил с 42 полета повече.

„Сегашното управляващо мнозинство и сегашните първи хора в държавата няма да могат да реализират толкова на брой полети, защото никой не иска да ги види”, заяви депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов.

„Започнахте с твърдения, че са изнасяни куфари с пари за Ливан, че са превозвани фолк-певици, че са изядени килограми фъстъци. Аз не съм дошъл в парламента да се занимавам с глупости”, каза още Московски.

Темата развълнува депутата от ДПС Рамадан Аталай, който отбеляза: „Въпросът не е, че човек е ял ядки при полет с Авиоотряд 28, а кой и по какъв начин ги доставя.”

„Аз не искам нашият премиер, който и да е той, да пътува с магарешка каруца. Но искам да знам каква е сигурността на премиера, когато пътува, кой пътува с него, дали е застрашен”, допълни Рамадан Аталай. „Всеки опит, направен от това управление за изясняване на вашето минало, се посреща с неодобрение, викове и крясъци”, критикува още той.

„Аз летях 144 пъти с премиера. Признавам си, за да се успокои обществото. Но кой назначи Пеевски?”, попита  депутатът и бивш министър на културата при управлението на ГЕРБ Вежди Рашидов.

„Чудя ви се на акъла и ако улицата влезе да ви изхвърли от тук, няма да се учудя. Нима не пътувахте с Авиоотряда от Япония до Алжир. Вие нима не ползвахте самолетите от Алжир, дори Волен Сидеров водеше и Капка със себе си. Имаше скандал, че ако тя не влезе при папата, не си дава сметка Цецка Цачева какво ще й се случи. Срамен дебат водите, колеги”, коментира Рашидов.

Дебатът и скандалите в Народното събрание продължиха, въпреки призивите и от двете страни да бъдат прекратени.

Докладът на парламентарната комисия за полетите на властта от времето на Бойко Борисов ще бъде даден на прокурор. Това решиха депутатите, които приеха доклада на комисията за Авиоотряд 28.