Президентът Росен Плевнелиев не е дорасъл да бъде президент на всички български граждани. Такава позиция изрази депутатът от БСП Антон Кутев на извънредна пресконференция по повод речта на държавния глава по-рано днес.

„Президентът показва непознаване или неуважение към Конституцията, защото предложенията, които отправи, очевидно не съответстват на неговите конституционни пълномощия и на духа на Конституцията. Със своето изявление, г-н Плевнелиев се опита да игнорира парламентарния характер на републиката и избора на гражданите преди два месеца”, беше позицията на Кутев.

Според червения депутат Плевнелиев е президент на бившия премиер Бойко Борисов и се отчита на него, вместо на гражданите, които са го избрали. „ С днешните си изявления за пореден път Плевнелиев показа, че не е и не може да бъде обединител а нацията, той я разединява доста тенденциозно. Разединява я, когато чува протестиращите сега, но остава глух към стабилността, желанието за работещи институции”, заяви Кутев.

С похвата на риторичните въпроси Антон Кутев попита: Къде беше чувството му за отстраняване на олигархията тогава, когато беше предложен за министър? Има ли общо с личности и кръгове, които и в момента се опитват да водят задкулисието зад протестите? Има ли общо с близки приятели и приятелки на Бойко Борисов?

Депутатът заяви още, че явно Плевнелиев се опитва да бъде архитект на следващото правителство и по думите му той е част от мощни икономически интереси, от "олигархията в момента".