Инициатива за изработването на нова Конституция по примера на Исландия започва "Движение България на гражданите". Това обяви Меглена Кунева в Шумен, където заседава Националният съвет на движението.

„Започваме работа по изработването на нова Конституция с помощта на гражданите, както това се случи в Исландия. За целта ще сформираме обществен съвет от експерти и общественици, които ще събират предложенията на гражданите”, заяви Кунева, цитирана от БГНЕС.

Според нея най-големи промени са наложителни в частта за съдебната власт и даде пример с решението на Конституционния съд по казуса „Пеевски”. „Подкрепяме инициативата на президента Плевнелиев отново да се сезира КС и да се даде ясен отговор на въпроса кога се прекратяват пълномощията на един депутат”, каза още лидерът на политическата формация, присъединила се към Реформаторския блок.

Кунева подчерта, че „Конституцията трябва да бъде изпратена с уважение” – „ще работим с гражданите за изготвянето на новата, а след това ще търсим и конституционно мнозинство”.

Сред предложенията на "Движение България на гражданите" са избор на главния прокурор от НС с възможност за отзоваването му, намаляване на партийните квоти във ВСС, намаляване броя на депутатите и даване възможност на гражданите да сезират Конституционния съд.

Според партията предсрочните избори са неизбежни, тъй като този парламент работи с изключително нисък праг на доверие и се крепи единствено на "Атака". „Това правителство и това НС не работи и доказателство за това са приетите само 24 закона или изменения на закони”, каза Даниел Вълчев, член НС на Движението. Според него паниката, която се всява сега с продажбата на земя на чужденци, крие други интереси, а не тези на собственици на земи.

Националният съвет на "Движение България на гражданите" прави първото си общо заседание след конгреса в Шумен. Очаква се да бъде избран нов орган в структурата на партията - Изпълнителен съвет, който ще бъде от 15 души. Новоизбраният състав на ръководния орган включва към момента 61 души, сред които са и областните координатори на партията.