Протестът срещу монополите е и срещу правителството. Президентът показва солидарност с хората, а те пък искат оставката на кабинета. Това значи, че има институция, която застава също зад това искане. Така лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева „разшифрова” пред bTV събитията от последните дни.

След като социалното напрежение, породено от високите сметки за ток, ескалира и днес се стигна до оставката на вицепремиера Симеон Дянков, Кунева заяви, че това отстраняване е било изненадващо за нея.

„Аз не разбрах нито един министър защо си отиде – Дянков, Трайков, здравните министри... Не може така да се освобождава социално напрежение. Това е „сталински” подход – има човек - има проблем, няма човек - няма проблем. Борисов така и не изгради екип, което е първата задача на всеки лидер. Той се отказа от ключови фигури в екипа си”, добави още Кунева и сравни „падащите министерски глави” с отброяването на рефера по време на "нокдаун" в боксов мач. „Кабинетът вече е в "нокаут", заключи политикът.

Лидерът на „България на гражданите” даде няколко предложения за решаване на създалата се ситуация на нарастващо обществено недоволство – възстановяване на потребителския съвет към икономическото ведомство, обединяване на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията, както и масови проверки на сметките за ток, които имат разлика от предходния месец по-висока от 30%.

„Германия предлага закон за гарантиране цената на тока, къде сме ние? Дайте да видим кой е в бордовете на трите ЕРП-та - има комисии, нека всичко излезе наяве. Има интерес политическият картел”, заключи Кунева.