„Не искам хората да участват в проект, който може да мине под шапката на партията на Кунева. Искам да съм част от нещо голямо, но то да не бъде лидерска партия”, заяви Меглена Кунева пред bTV. По думите й създаването на екип е най-важната управленска задача, подобно на режисьорската. Затова и не се ангажира с конкретен срок, в който гражданското движение да премине в партия.

Според нея пример за лидерска партия е ГЕРБ, в която премиерът поема цялата тежест. Какво правят обаче останалите в кабинета, попита Кунева. Тя заяви, че няма нищо лично срещу Бойко Борисов, дори признавала голяма част от качествата му: „Той е добър комуникатор. Успява да сведе нещата до няколко кратки изречения, в тях обаче не се съдържа цялата истина”. Като слаба негова страна открои непрекъснатото оправдаване и връщането назад. Тази стратегия лишила правителството от бързи реформи в началото на управлението, смята бившият министър.

За НДСВ и Симеон Сакскобургготски

Кунева заяви, че при управлението си НДСВ и Симеон Сакскобургготски са постигнали нещо много важно, макар и само в една точка – присъединяването към ЕС и НАТО. Дори по икономически показатели страната е била добре поставена. Тя открои и създаването на Сребърния фонд, който в момента е обект на разговор заради външния дълг.

По думите й премиерът не може да обяснява, че не е знаел за наличието на външен дълг, след като е бил част от кабинета, подписал сделката за него (Бойко Борисов бе главен секретар на МВР при управлението на НДСВ – бел. ред.).

Кунева коментира и напускането на редиците на партията: „Не останах, защото няма да е честно към НДСВ и към тези хора, които гласуваха за мен и искат представителност. Това бе сериозно емоционално решение. Направих всичко, което можах, за да бъда едно от добрите лица на партията, които носят резултат”.

Тя отказа да отговори на въпроса кой би подкрепила в парламента, ако се наложи да влезе в коалиция, но заяви, че иска правителство, което се определя като център-дясно.

Цялото интервю с Меглена Кунева гледайте тук.