През цялото време ние трябва да оценяваме какъв е рискът с бежанците, каза на пресконференция в Кюстендил вицепремиерът Меглена Кунева.

По думите ѝ в момента има 2000 незаети места в местата за настаняване на бежанци. „Съвсем не бих препоръчала тези свободни места да бъдат заемани”, допълни обаче Кунева.

Според нея в момента текат подготовки по няколко направления. Първото е свързано с намаляване на натиска от нелегална миграция, строеж на временно съоръжения на границата с Турция. По думите ѝ сигурността на България е от първостепенна важност и трябва да се гледат истината и опасностите в очите.

„Аз отново ще споделя, че за мен присъствието на България в Шенген, вече е въпрос на сигурност. Смятам, че в момента, заети всеки с националните си проблеми, европейските лидери не си дават сметка, че коренно, рязко и веднага трябва да си променят позицията по отношение на влизането на България в Шенген, защото за нас това е сигурност, а за тях това е сигурност на европейска територия”, каза Меглена Кунева

„Това, заради което България е извън Шенген, дотук беше за това, че нямаме положителни доклади за „Правосъдие и вътрешен ред”. Разбирам желанието им да окажат позитивен, приятелски натиск, за да си свършим по-бързо работата, но трябва да си изберат друго средство, друг стимул. Шенген в момента не е удачно”, допълни тя.

Борба срещу корупцията

Методът за прилагане на мерки срещу антикорупцията е класически. Това не е нещо необичайно, което единствено и само в България ще проработи. Ние трябва да следваме добрите практики и да оценим нашите национални особености, каза още тя.

Според вицепремиера до момента е имало доста стратегии за борба с корупцията. Тя смята, че сега трябва да се анализира къде са успехите и защо е имало успехи, както и на какво се дължат неуспехите.

„Моето желание е да имаме предоставяне на основна отговорност на един орган. Мен по никакъв начин не ме притеснява създаването на още един орган. Това, което ме притеснява, е ние да не размием отговорността. Сега имаме пет или шест органа, в чиято дейност има антикорупция. От това обаче не става по-добре”, заяви Кунева.

Тя посочи, че хора, които са с политическо влияние и с политически възможности, трябва да бъдат сериозно проверявани. „Щом си поел тази служба, трябва да имаш търпението и готовността да отчиташ, да доказваш и да бъдеш обект на още повече проверки”, коментира вицепремиерът.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас