В бюджета за 2015 г. няма идея за реформа. Това заяви пред журналисти Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа”.

„Бюджетът за 2015 г. се разминава с управленската декларация. По един механичен начин се казва:„Дай да махнем още 10% навсякъде” - нещо, което съм виждал вече толкова пъти, че ми е омръзнало. Може някъде съкращенията да са 30%, някъде да са 100%, а някъде да се добавят хора”, посочи Тренчев и добави, че има абсолютно излишни структури, но и такива, в които не достигат хора.

Той подчерта, че от синдиката имат и питания по отношение на емитирането на нов дълг в размер на 8 млрд. лева и по какъв начин ще бъдат разпределени средствата. „Не се плаша от това да се вземе заем, а от това как ще се изразходва, защото в България доста заеми са отишли не по предназначение. Затова ще предложа механизъм за някакъв обществен контрол за разходването на тези заеми, защото иначе ще натоварим и правнуците си, което не е желателно”, обясни Тренчев.

„За енергетиката казах, че ако не се налее ликвидност има опасност тя да спре напълно”, коментира той.

„С бюджета за 2015 г. търсим начин да се вместим в разрешения от Брюксел дефицит от 3 процента и така да премахнем заплахата от наказателна процедура срещу България”, каза пък финансовият министър Владислав Горанов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Той уточни, че дефицитът на бюджета над нивата от 3 процента от БВП ще бъде само през 2014 г.

„Намерението на нашето правителство е да се опитаме чрез фиска да създадем условия за увеличаване на инвестициите и импулс на крехкия икономически растеж. Всички забавени плащания по европейски проекти да бъдат разплатени и така ще се налее ликвидност, ще се намали междуфирмената задлъжнялост и ще се увеличи потреблението”, обясни Горанов.

Най-чувствителната част от политиките в бюджета за следващата година са за намаляване на разходите за персонал номинално с 10%. Има изключения - в спешната помощ, в областта на грижата за хората с ментални увреждания, за кръвните центрове. Ако се наложи, ще има прелокация на ресурси към други дейности, увери Горанов. В бюджета има и държавни гаранции за подкрепа за Фонда за гарантиране на влоговете, каза министърът.