В момента национален отбор по вдигане на тежести практически няма. Това обяви спортният министър Красен Кралев в предаването „Тази неделя” по bTV на фона на огромния допинг скандал, разразил се в края на седмицата.

„В момента национален отбор практически няма – има двама-трима души, които са се спасили от проверката, защото не са били на лагер, но по-важното е, че е нанесена огромна морална щета на българския спорт”, подчерта спорният министър.

Според него ръководството на Федерацията по вдигане на тежести носи цялата вина за допинг скандала, който лиши България от участие на Европейското първенство и Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Кралев обяви, че до излизането на резултатите от повторната проба финансирането на федерацията – около 1 млн. лв. годишно, е блокирано, и заплаши със сериозни последствия, ако бъде доказано, че забраненото вещество е приемано със знанието на треньори и спортисти.

Досега

Преди три седмици при внезапен допинг контрол всички 11 проверени състезатели от националния отбор по вдигане на тежести дават положителни резултати. В организма на щангистите е открит анаболния стероид станозолол. От федерацията обявиха, че забраненият препарат е взет чрез замърсена хранителна добавка. От централата използват три фирми за доставка, като в момента тече разследване. Изчакват се и резултатите от Б пробите.

Ако се докаже вината на състезателите, федерацията е застрашена от сериозни финансови санкции и отнемане на лиценза.

Това означава, че представителния ни тим ще пропусне следващите големи първенства, включително и Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

За четирима от националите това е втора положителна проба, което означава край на техните кариери.

За последно родни щангисти бяха уличени в употреба на допинг преди Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

Гафът е огромен

„Вината в момента е на ръководството на федерацията, дори без да е отворена втората допинг проба. Не може треньорът да определя схемата за стимулиране и възстановяване на състезателите, това е работа на лекарите. Лекарят трябва да отговаря изцяло за всички препарати и цялото възстановяване. Треньорите нямат образование и квалификация да се занимават с медикаментозното лечение на спортистите”, коментира Красен Кралев.

„Разликата от предните случаи, когато се оправдаваха със замърсени хранителни добавки, е, че вече имаме лаборатория, в която успяхме да тестваме всички хранителни добавки, които са вземали. Установихме коя е замърсената и кой е доставчика – естествено, българска е фирмата”, продължи министърът.

По думите му, от изключително значение сега е да се установи дали треньорите и състезателите са вземали съзнателно добавката, или не. „Важно е да се знае дали веществото е попаднало случайно в организма чрез заблуда от доставчика, или е прието съзнателно – ще има значение за наказанието на спортистите”, подчерта спортният министър.

„Дори да нямат медицинска подготовка, треньорите и състезателите знаят, че това вещество оставя следи 120 дни след последния му прием. Те са го приемали до последния момент, а след седмица има европейско първенство. Ако не ги бяха хванали сега, щяха да ги хванат на европейското, където скандалът щеше да е още по-голям”, обясни още Красен Кралев.

Кралев срещу допинга

Спортният министър коментира проблема със забранените вещества в по-широк мащаб. „Аз от месеци алармирам, че има изключително много продукти на пазара с нерегламентиран произход и призовавам всички, не само федерациите, но и гражданите във фитнесите, да не вземат предлаганите препарати, защото част от тях са произведени в гаражни условия, а не в лицензирани лаборатории”, предупреди Кралев.

Той цитира данни от проучване на „Фитнес срещу допинг” от 2012 г., според които България е на първо място по употреба на забранени вещества във фитнеса.

Министърът обяви, че вече е подготвил национална стратегия за борба с допинга, която е съгласувана с министерствата на образованието и на здравеопазването, с Агенция „Митници” и Българската агенция за безопасност на храните.