11-ото Национално събрание на ДСБ избра Радан Кънев за свой председател.

12 от делегатите на събранието гласуваха "против", а 6 се въздържаха. Всички останали 459 души гласуваха "за" избирането на Радан Кънев, след като Иван Костов и Петър Москов си направиха отвод.

По-рано Костов обясни, че решението му да подаде оставка е не само политическо, но и лично. "Националното ръководство и аз самият сме категорично убедени, че трябва да подадем оставка. Грешките, слабостите и заблудите досега са преди всичко моя отговорност. Тази отговорност не трябва да тежи в бъдеще на ДСБ и новото ни ръководство”, допълни бившият „син” лидер.

Част от делегатите на форума обаче изразиха остро несъгласие с решението на Костов да се оттеглии го призоваха да преосмисли решението си.

Очаквано той предложи Радан Кънев за председател на ДСБ. „Ние, говоря от името на напускащите ръководството членове, му даваме своето доверие. Ще го подкрепяме с опита и уменията, които имаме. Ще му помагаме тогава, когато поиска съвет и помощ и няма да се намесваме в делата му, без негово желание и инициатива. ДСБ ще има истинско, а не поставено ръководство", каза Иван Костов.

„Какви са политическите възможности на протестите? Свалиха Борисов, могат да свалят и Станишев. Утре уличните протести могат да върнат Борисов на власт и после да го махнат отново”. Това бяха първите думи наа Иван Костов в доклада си на Националното събрание на ДСБ. „Какво не могат уличните протести? Не могат да произведат политическо решение на нито един проблем на гражданите”, продължи той.

"Всяко очакване и натоварване на улицата да вземе политически и управленски решения, я обрича на провал. Протестиращите са граждани, не политици. Промяната на изборния кодекс няма да попречи на днешните парламентаристи да управляват. След провала на Тройната коалиция, дойде и провалът на ГЕРБ. Те не успяха да се справят с въпросите за хляба. Със зрелището Борисов и Цветанов се справиха. Трябва да се спасява българското общество, а не Бойко Борисов от убийство в ареста”, каза още Иван Костов.

Според него всяко очакване и натоварване на улицата да решава конкретни политически и управленски проблеми ще завърши с провал на протестиращите и победа на мафията.
„Вече сме в период, в който може да очакваме ескалиране на нова правителствена и парламентарна криза. Ако политическата нестабилност продължи и ескалира в нова криза, това така ще разбие българската икономика, че протестиращите днес ще понесат основните щети от катастрофата”, заяви Иван Костов.

Следва да си дадем сметка, защо у нас „мафията си има държава“? Защото представителната партийна система на страната не е демократична, а олигархична. Това се казва още в доклада на Иван Костов. „Всички днешни ръководства на управляващите и опозиционните партии не само са свързани, те са част от мафията, сред тях са олигарсите. Тяхното политическо поведение отговаря на природата им. То е съвсем просто: „Ти си на власт, аз викам, че крадеш и рекетираш, после аз крада и рекетирам – ти викаш“, заяви той.

По думите му тези, които позволиха злоупотребите на монополистите и съдействаха страната ни да бъде мафиотизирана, си имат имена. Това са Сакскобургготски, Доган, Първанов, Станишев, Борисов и Цветанов.

„Въпросът е дали ние сме хората на тези, които протестират, макар че всички ние - делегатите, които сме тук, сме ежедневна част от тези протести”. Това заяви днес Петър Москов, член на ръководството на ДСБ.

„Въпросът е дали този различен по характер протест на хора с ценности, на смислени хора, може да получи своето политическо представителство. За да стане това е нужно осмисляне и усилия от страна на реформистки настроените хора и партии да формират алтернатива на мафиотското статукво в парламента - това е смисълът на идеята за формиране на нов реформаторски блок”, обясни Москов.


  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите