Владимир Путин е поискал разговорите за АЕЦ „Белене” да приключат до 31 март, обяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Според него до тази дата трябва да бъде решена съдбата на проекта, предаде БГНЕС.

В тази връзка се води разговорът между Бойко Борисов и Владимир Путин днес, смята Костов.

Той очерта три възможни варианта за съдбата на централата. Първият е премиерът Борисов да каже "да" на строежа, но вероятността за това била малка. Според синия лидер, с подобна позиция премиерът ще извърши стратегическа грешка.

Вторият вариант бил Путин да се откаже от твърдия си срок и той да бъде удължен с още 3-4 месеца, т.е. да бъде удължена „агонията на проекта”.

Агония, защото всички опити да бъдат привлечени сериозни чуждестранни инвеститори и участници досега бяха безрезултатни.

"Стана ясна и цената на ресурса - Русия ще иска лихва от 10-12%, ако предостави парите, заради което цената ще набъбне за 20 г. на 27 млрд. лв., както я е изчислил бившият зам. министър на руската ядрена енергетика", посочи Костов.

Третият вариант, според него, бил правителството да изостави проекта и да се върне към решението от 1990-1991 г. - площадката да стане паро-газова централа.

Решение, което бе нарушено от правителството на Сакскобургготски. Това ще бъде връщане на България в геополитическото пространство, в което искахме да се намира в ЕС и Северноатлантическата общност. Това би бил успех за ДСБ и Синята коалиция, защото ще сме постигнали цел, защитавана години наред, смята Кодтов.

Той уточни, че слабо познава Путин и не може да прогнозира кой от тези варианти е най-реалистичен. Не мога да преценя какви са шансовете на отлагането, защото те зависят от руската страна, добави Костов.

По повод оставката на Прошко Прошков, който напусна ръководството на ДСБ, Костов заяви, че партията не е голяма и не може да инвестира в хора, които не връщат доверието, като не печелят достатъчно гласове на изборите. Все пак Прошков е силен политик, има бъдеще, отбеляза Костов.