Партиите на Иван Костов и Надежда Нейнски, които не успяха да формират „Синьо единство” преди изборите, ще се съберат отново след вота на 12 май, обяви лидерът на ДСБ пред bTV.

След като Ваньо Шарков обясни разтрогването на политическите отношения с исканите един милион лева „депозит” за предизборната кампания от хората на Нейнски преди месец, във вторник Костов за пореден път заяви, че думите му не отговарят на истината.

„Истината е, че се разбрахме, че ще участваме съвместно във финансирането на кампанията, ще си поделим разходите. Можеше да е милион, можеше да е по-малко в зависимост от участието в листите. Прекратяването на преговорите от тяхна страни ни раздели. Питайте ги тях защо”, каза той. По думите му между двете политически формации обаче имало обещание след 12 май да продължат заедно в посока обединение.

По темата „други партньори” Костов заяви: „Ще застанем зад това правителство, което има компетентност и решителност и е в състояние да изведе страната от кризата”. Подкрепа от тъмно сините можела да дойде само за кабинет, който разполага с програма антикризисни мерки. Според него това е възможно и България е имала подобни правителства в трудни моменти. „Национален консенсус може да изкара страната от кризата, но приказките, че изборите не са важни вкарва апатия и изкарва хората от политическия процес”, коментира Костов.

На конкретен въпрос, дали ще застанат зад кабинет на Пламен Орешарски, той отговори отрицателно, идентифицирайки го с проекта АЕЦ „Белене” и с политика, за която няма пари в България.

Видимо без желание, Костов коментира и изказване на Бойко Борисов, в което е посочен като „пръв приятел на комунистите”: „Това се казва от човек, който национализира парите на Здравната каса, който прибра пари от доброволното пенсионно осигуряване, който реабилитира Тодор Живков, който въведе полицейщината и страха в България наново, който си подслушваше министрите и си го признава, който възстанови най-грозната милиционерщина. Делата на хората говорят най-ясно”.

Той не се съгласи с твърденията на анализ тори, че ДСБ са извън основната конкурентна двойна „дясно-ляво” и изключи ГЕРБ от това пространство: „Това, че хората се увлякоха по фалшификат на десницата... ГЕРБ, всичко, което извърши, не си го позволиха дори БСП – управлението със страх е най-силното разобличение, че те не могат да са антипод на БСП. Те са наследници на една и съща партия. Техният кумир е Тодор Живков. Дали временно ще се опитат да разиграят този театър, ще видим”.

Лидерът на ДСБ каза още, че в коалицията с БДФ разчитат на послание, свързано със сигурността, каквато нямало в здравеопазването, образованието, сред пенсионерите и изоставените етнически групи.

Иван Костов посочи като причини за липсата на политически климат престъпността и самата полиция, които създавали страх и несигурност за инвестициите. „Бизнесът е изнудван, рекетиран - не само от монополите, но и от МВР, контрабандния внос, от това, че цели сектори са опустошени. В България няма върховенство на закона, имаше на политици, на монополисти, на мафията. Считаме, че без радикална реформа на съдебната система България няма да се възстанови”, каза той и обясни, че това може да се случи с промени в конституцията.

По думите му доходите могат да се повишат, само ако се спре свиването на пазара, който е в колапс. Според него трябва да се водят тежки войни с „цяло сърце”.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС