Въпреки че преди ден стана ясно оттеглянето на скандалната съдийка Венета Марковска от съдебната система, коментарите по казуса около името й и провалената й кандидатура за КС продължават. Думата днес взе главният „виновник” за развоя на събитията около Марковска – Росен Плевнелиев.

На въпрос как би коментирал желанието й за пенсиониране след цялата „съдебна драма” около бламираната й клетва за конституционен съдия, президентът заяви, че българската конституция не е само правила, абзаци и запетайки. Той бил доказал това и с действията си гарантирал, че всички ще работят за интереса на гражданите.

„Беше повече от ясно, че този съдия, който беше издигнат, не бе приет от българите и имаше съмнения в обществото”, добави държавният глава и припомни, че той многократно сигнализира, че също е имал своите съмнения по случая.

Росен Плевнелиев, който не допусна клетвата на Марковска като конституционен съдия, посочи, че в своите действия се ръководи от интереса на гражданите, от нормите и от духа на Конституцията. „ В Конституционния съд трябва да влязат най-добрите, най-достойните - тези, за които няма и капчица съмнение в техния морал, тези, които ще бъдат стожер на демокрацията и на справедливостта към българските граждани”, каза още Плевнелиев.

Той прехвърли отговорността за избора на КС оттук нататък в ръцете на парламента - той имал „задачата да вземе мъдро решение”.

„Сигурен съм, че всеки един от нас научи своя урок, нека това, което се случи, да ни бъде за урок”, призова президентът, който участва в конференция на УНИЦЕФ, посветена на спирането на настаняването на деца до три години в социални домове.