Бойко Борисов да бъде подведен под отговорност за работата на правителственият авиоотряд. Предложението е на комисията, която разследваше полетите на предишната власт. Въпреки че днес тя официално приключи работа, списъкът с хората, летели на борда на правителствените самолети, продължава да бъде неясен.

Депутатите от управляващото мнозинство излязоха с доклад, че близо 33 милиона лева са били "прахосани във въздуха" от правителството на Борисов. От БСП, ДПС и Атака предлагат бившият премиер да бъде подведен под отговорност като принципал на правителствения авиоотряд.

Неговите полети са били 267 на стойност над 1 милиона лева. Депутатите са доволни, че авиоотрядът минава отново на подчинение на министерство на транспорта, за да бъде контролът по-сериозен.

Народните представители заключиха, че държавата е била ощетявана за сметка на частни фирми в 69 полета. В тези полети е заплащано само горивото, без да се начисляват амортизационни разходи и за командировки на екипажите. Докладът на комисията ще бъде предаден на главния прокурор и на министър-председателя.

В момента тече ревизия и на Сметната палата, а резултатите от нея ще бъдат разгледани в бюджетната комисия, съобщи депутатът от ДПС Йордан Цонев. "Оттук нататък следствието и прокуратурата трябва да си свършат работата не заради нас, а заради обществото”, коментира той.