Членове на кабинета не изключват вероятността България да промени своята номинация за председател на ООН, макар че такава точка липсва в дневния ред на правителството. Министрите смятат, че лично премиерът Бойко Борисов ще реши, дали Кристалина Георгиева или Ирина Бокова да бъде кандидат за поста.

Двама министри от кабинета „Борисов 2” заявиха, че нямат информация дали утре правителството ще вземе решение за смяната, но същевременно не отрекоха такава вероятност.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пръв допусна, че България може да има втори кандидат за генерален секретар на ООН до няколко дни. "Нека да изчакаме все пак министър-председателят и Министерският съвет да вземат своето решение", призова той.

Вицепремиерът Меглена Кунева също насочи очакванията към премиера Бойко Борисов. Надявам се, че ако има някакви въпроси около такъв казус, това ще бъде ангажимент на най-високо ниво в държавата да каже какво мислят, посочи тя.

Премиерът Борисов днес няма публични изяви

Междувременно във Фейсбук инициативният комитет, който номинира Ирина Бокова за шеф на ООН, нарече саботаж слуховете за смяната й. 

В Туитър обаче началникът на кабинета на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер каза, че издигането на Кристалина Георгиева ще направи горди много европейци. Малко по-късно говорителят на еврокомисията официално отрече тази възможност и уточни, че Георгиева остава еврокомисар.

В коментар списание "Форбс" пък предупреди, че българката в Брюксел няма да се премести в Ню Йорк, защото е  неизбираема - Русия ще й наложи вето. Най-вероятният компромисен кандидат между Вашингтон и Москва според списанието е настоящият шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
Следващото гласуване за генерален секретар на ООН е на 26 септември

Има ли България по-голям шанс с Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на ООН?