Премиерът Бойко Борисов очаквано е с най-високия рейтинг сред политиците у нас. Той е одобряван от 46,7%, докато 45,8 на сто имат отрицателно отношение. Това сочат данните от проучване на „Маркет линкс” от средата на август.

Предстоящите избори може да доведе до някакви размествания, прогнозира социологът Добромир Живков в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Резултатите за лидера на АБВ Георги Първанов са по-скоро в негативната част на скалата – 29,2% одобрение срещу 60,5% неодобрение.

Позициите, които имаше той преди две години, бяха с около 15 пункта на одобрение по-високи, заяви Живков.

АБВ изпадна в политическа изолация и от центъра, и от ляво. Самата личност на Първанов има капацитет да привлече избиратели на президентския вот, но за крайна победа трудно бих заложил, коментира социологът.

Снимка: bTV

За лидера на ВМРО Красимир Каракачанов двете стойности са изравнени на около 40%.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова към момента почти два пъти надхвърля електоралния потенциал на БСП, но недоверието към нея преобладава.

Лидерите на десните формации страдат от силен негативизъм. Две трети не одобряват Радан Кънев, но 15% имат позитивно отношение, става ясно още от проучването на „Маркет линкс”.

Снимка: bTV

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е най-неодобряваният политик у нас.

Ако парламентарните избори са днес, ГЕРБ би получила подкрепа от 23,7%, БСП – 13,1%, ДПС – 5,4%, ПФ – 5,2%, АБВ – 3,5%, РБ – 3,2%, а „Атака” – 2,4%.

Снимка: bTV

ГЕРБ като управляваща партия с най-голяма електорална база е доста балансирана като положително и отрицателно отношение. Всички други партии са с превишаващо отрицателно отношение, коментира социологът.

Снимка: bTV

ДПС е с най-голямо неодобрение – 88,9%, следвани от ДОСТ с 83,8%. От около година сме в по-силна патриотична вълна, която неизбежно дава отражение на нагласите към тези две партии, подчерта Живков.

Снимка: bTV

Според избирателите най-важните качества за бъдещия президент на България са да мисли за народа, да е отговорен, честен, патриот и експерт.

Ако кандидатът е достатъчно силна и разпознаваема личност и е жена, тя категорично може да бъде избрана, прогнозира Живков.

 

Снимка: bTV