„Фактът, че възникват идеи за референдум по този въпрос показва, че  преобладаващото мнение е, че гласуването не е задължение” – по този начин президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира предстоящия референдум за изборното законодателство, който ще включва и въпрос за въвеждането на задължително гласуване.

В писмо до президента Росен Плевнелиев, синдикалистът препоръчва преди организирането и провеждането на национално допитване, въпросът за доброволността на вота да се постави пред Конституционния съд.

Според президента на КНСБ отговорът на КС на такъв въпрос би бил от решаващо значение, „..както ако е положителен, с оглед директни изменения в Изборния кодекс, така и ако е отрицателен, с оглед провеждането на референдум с формулиран в тази посока въпрос, вкл. и с възможни инициативи за допълнения в Конституцията, вместо провеждане на референдум“.

Димитров се впуска в подробно разглеждане на аргументите „за” и „против” задължителното гласуване.

Писмото му идва часове, след като в пленарна зала стана ясно, че президентът и управляващите имат консенсус за провеждане на референдума заедно с местните избори през есента.